Srbija kreće s realizacijom projekta eCarina

Autor: Miroslav Kuskunović , 16. studeni 2023. u 05:44
Foto: Shutterstock

Projekt je vrijedan devet milijuna eura, a cilj mu je da se osigura potpuna digitalizacija carinskog poslovanja.

Projekt ‘’eCarina’’, kojim se uvodi bespapirno poslovanje u postupku uvoza i izvoza, predstavljen je u Privrednoj komori Srbije, na panel diskusijom simboličnog naziva “Carina na klik”.

Projekt je vrijedan devet milijuna eura, a cilj mu je da se osigura potpuna digitalizacija carinskog poslovanja, što se provodi se uz financijsku i ekspertnu podršku Europske unije. Panel je okupio širok spektar sudionika, uključujući predstavnike državnih organa, Delegacije EU u Srbiji i predstavnike brojnih kompanija.

Voditelji projekta, Nataša Mirković i Ljiljana Jovanović, pomoćnici direktora Uprave carina, predstavile su ključne aspekte projekta, naglašavajući tehnološke i operativne prednosti koje ‘’eCarina’’ podrazumijeva: brže, jednostavnije, predvidivo i sigurno carinjenje robe u potpuno digitaliziranom okruženju.

Predstavnici kompanija Zlatiborac, Milšped i Ball Packaging, podijelili su svoja iskustva sa uvozom i izvozom i očekivanja od implementacije projekta ‘’eCarina’’. Najviše interesa pokazali su za ubrzanje procedura, smanjenje administrativnih prepreka i olakšavanje poslovanja, što će predstavljati veliku uštedu vremena i novca.

Projekt “eCarina”, realizira se kroz tri ključna ugovora: usluge razvoja softvera, nabavke hardvera i projekt tehničke pomoći. Ministarstvo financija je ugovaratelj, a krajnji korisnik je Uprava carina, a podršku pružaju konzorciji koje predvode kompanije Seyfor, Comtrade i Ernst&Young.

Ovaj ambiciozni projekt će značajno unaprijediti efikasnost i transparentnost carinskih procedura, olakšati međunarodnu trgovinu, stvoriti stabilan poslovni ambijent privlačan za strane investitore i doprinijeti zaštiti interesa građana kroz bolju kontrolu i efikasnije punjenje budžeta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close