Srbija još kaska, ali uskoro se očekuje prvi jednorog

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2022. u 07:00
U regiji je već nekoliko jednoroga, od toga se dva nalaze u Hrvatskoj/SHUTTERSTOCK

U regiji ima nekoliko jednoroga, a podaci o prihodima kompanija i potencijalu pokazuju da će ih biti još više.

Srbija za sada službeno nema ni jednog “jednoroga”. Mnogi startupi slove za brzo rastuće kompanije sa izuzetim potencijalom, a pojedinci koji dobro poznaju ovu industriju, kažu da u Srbiji u ovom trenutku postoje dvije kompanije koje su na korak od toga da ponesu titulu jednoroga, piše internetski portal blic.rs.

U regiji ima nekoliko jednoroga, a podaci o prihodima kompanija i potencijalu pokazuju da će ih biti još više. Tako je 2013. godine, kada je pojam uveden, na svijetu bilo ukupno 39 jednoroga, dok ih ove godine ima 1170, dakle 30 puta više, objašnjava za “Blic Biznis” Zoja Kukić, poduzetnica koja 10 godina sudjeluje u građenju srpskog startup ekosustava.

Točno 46 zemalja na svijetu ima bar po jednog. “Jednoroge imaju Rumunjska, Hrvatska, Slovenija i Bugarska kao i još nekoliko zemalja iz istočne i centralne Europe – Češka Republika, Litva, Letonija, Estonija i Ukrajina.

“U ovom segmentu, Srbija još kaska u odnosu na većinu zemalja u okruženju. Razlog je što su sve zemlje EU već imale poticaje države da se podupre kreiranje investicijskih fondova u startupe, a naša zemlja je tek nedavno krenula u taj korak.

Međutim, vjetar u leđa u ovom segmentu je organizacija Serbian Entrepreneurs, koju čini naša dijaspora i koja aktivno pomaže domaćim startupima da prikupe financiranje sa razvijenih tržišta”, objašnjava Zoja.

Ona kaže da to imamo ili nemamo “jednoroga” nije jedini parametar koji treba pratiti.

“Mnogo je važnije da postoji rastući broj uspješnih startupa koji nastupaju na inozemnom tržištu, koji dobivaju investicije van naše regije i uspijevaju privući kvalitetne kadrove koji će im pomoći u daljnjem rastu”, smatra sugovornica. Ona ističe da na ovom putu Srbija ide u dobrom pravcu i da ovaj sektor nastavlja napredovati znatno bolje od očekivanog.

Komentirajte prvi

New Report

Close