Srbija je od početka godine strancima izdala 11.717 radnih dozvola

Autor: Miroslav Kuskunović , 12. travanj 2023. u 08:11
Stranci će, prema predloženim izmjenama, elektronski zahtjev za privremeni boravak i radnu dozvolu moći dobiti u roku od 15 dana/Shutterstock

Najviše radnih dozvola je izdano državljanima Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Makedonije, Ukrajine i Nepala…

Srbija je za prva tri mjeseca ove godine strancima izdala 11.717 radnih dozvola, a prošle godine ukupno 35.168, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Najviše radnih dozvola je izdano državljanima Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Makedonije, Ukrajine i Nepala…

Od 24. veljače prošle godine, kada je počeo rat u Ukrajini, do 6. travnja ove godine državljanima Rusije izdano je 12.593 dozvole, od čega su 3.546 izdane ženama, piše Beta. U istom periodu dozvole za rad je dobilo 568 državljana Ukrajine od čega je 328 žena.

Liberalizacija uvjeta
Strancima, u skladu sa Zakonom o zapošljavanju stranaca, dozvole za rad izdaje Nacionalna služba za zapošljavanje. Uvjeti dobivanja dozvola za rad i boravak stranaca u Srbiji, nakon usvajanja izmjena Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima, bit će liberalizirani, dozvola će biti objedinjena, a izdavat će je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije će tada biti dužna da procjeni ispunjenost uvjeta za zapošljavanje stranaca, kao i za izdavanje suglasnosti u slučaju promjene poslodavca. Stranci će, prema predloženim izmjenama, elektronski zahtjev za privremeni boravak i radnu dozvolu moći dobiti u roku od 15 dana.

Predviđena olakšica je i da će, umjesto dosadašnje jedne godine, pod određenim uvjetima, privremeni boravak i radna dozvola moći će se odmah izdati na razdoblje od tri godine. Kada je u pitanju stalni boravak na teritoriju Srbije, period boravka koji se zahtjeva kao prethodni uvjet, skraćen je sa dosadašnjih pet na tri godine, pri čemu se strancima sa stalnim boravkom daje mogućnost slobodnog zapošljavanja.

12.593

radnih dozvola izdano je državljanima Rusije u posljednjih godinu dana

Sindikati u Srbiji nezadovoljni su izmjenom zakona, a u izradi prijedloga izmjena nisu sudjelovali jer ih Vlada Srbije nije pozvala. Tajnim Vijeća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je za Betu da se taj sindikat ne protivi zapošljavanju stranaca u deficitarnim zanimanjima, ali da se boji da će stranci sve više zauzimati mjesta domaćim radnicima.

”Nedavno je kompanija Aerodrom catering otpustila preko noći domaće radnike jer su se bunili zbog neplaćenih doprinosa i na njihova mjesta dovela radnike iz Indije”, rekao je Mihajlović.

On smatra da će Vlada Srbije, ako se usvoji izmijenjeni Zakon o zapošljavanju stranaca samo ubrzati odlazak domaćih radnika u inozemstvo što će još više pogoršati demografija. ”Cilj Vlade Srbije je da se izmjenama Zakona o zapošljavanju stranaca nastavi sa politikom niskih cijena rada i plaća da bi se tako privlačilo strane investitore”, rekao je Mihajlović.

Tržište rada
Procedura dobivanja, odnosno izdavanja, radne dozvole u ovom trenutku je ista za sve strance, bez obzira na to iz koje države dolaze. Postupak je donekle uvjetovan vrstom dozvole za rad za koju se podnosi zahtjev.

Zakon o zapošljavanju stranaca je propisao sedam vrsta dozvola za rad, a posebno je specifična radna dozvola za zapošljavanje, kod koje je poslodavac prije podnošenja zahtjeva za dozvolu obvezan podnijeti zahtjev za provođenje testa tržišta rada. Međutim, državljani potpisnica Sporazuma o uvjetima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, koji u skladu sa Sporazumom budu dobili odobrenje za pristup tržištu u državi zaposlenja, neće biti u obavezi da pribavljaju dozvolu za rad i odobrenje za privremeni boravak.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za Biznis.rs kažu da se za sada i dalje izdaju dozvole za državljane Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i za sve ostale koji žele raditi na teritoriju Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close