Srbija je kasno krenula, ali ima fondove i potencijal doseći 32,5% potrošnje iz OIE

Autor: Poslovni dnevnik , 25. travanj 2023. u 07:00
Općina Golubac na Dunavu lokacija je na kojoj bi portugalska Grupa NOV trebala početi graditi vjetropark i solarnu elektranu/PD

CNJ Energo želi krenuti s izgradnjom vjetroparka i solarne elektrane u općini Golubac.

Portugalska kompanija CNJ NEO Energo, ogranak Grupe NOV u Srbiji, planira uskoro započeti izgradnju vjetroparka i solarne elektrane na nešto više od 100 kilometara od Beograda, a detaljan Regulacijski plan već je podnesen, piše Blic.

Ugovor s općinom Golubac potpisan je za dva projekta – vetroparka u Ponikvama i fotonaponskog parka u selu Usije. Vrijednost ulaganja procjenjuje se na 15 milijuna evra. Za golubački kraj, u kojem se susreću Panonska nizina i Karpatske planine, tipična su vrela ljeta i česti vjetrovi iz smera jugoistoka, zapada i sjeverozapada, a tu su i Dunav i Đerdapska klisura. Udari košave posebno su jaki zimi, jer puše uz klisure.

“Sada završavamo proces, a s izgradnjom namjeravamo početi što je prije moguće, nadamo se već ove godine”, rekao je nedavno u Lisabonu Carlos Conceicao, izvršni direktor Grupe NOV sa sjedištem u Leiriji u Portugalu. Prođe li sve kako treba, projekt u Golupcu bit će operativan sljedeće godine.

“Imamo tim trajno u Srbiji koji radi na projektu”, rekao je Pedro Lavareda de Carvalho, direktor Grupe NOV za Južnu Ameriku i Srbiju.

20

megavata kombinirano bi trebalo imati vjetropark i solarna elektrana na području općine Golubac

Proučili nekoliko lokacija
Preliminarni plan za vjetro i solarni park u Golupcu ima ukupni kapacitet od 20 megavata. Detaljni regulacijski plan (DRP) u finalnoj je fazi za dobijanje dozvole i očekuje se započinjanje izgradnje u lipnju 2023. “S instalacijom i proizvodnjom obnovljive električne energije planiramo investirati oko 30 milijuna evra u Srbiju”, kaže Conceicao.

Grupa NOV predviđa da se proizvodnja od dodatnih 35 GWh godišnje ubaci u nacionalnu električnu mrežu. Tijekom faze instalacije turbina i panela otvorit će se 60 privremenih poslova i 6 do osam stalnih poslova, lokalne snage koja će osigurati pravilno rukovanje opremom.

“Jako smo zainteresirani da projekt postavimo na noge i obraćamo pažnju na druge prilike i općine u Srbiji. Što se tiče sunca i vjetra, Srbiju poznajemo jako dobro, proučavali smo je 10 godina i znamo za njen solarni i kapacitet vjetra. Ima dobrih prilika za istraživanje i razvoj. Ne želim otkrivati previše, ali gledamo u Srbiju i želimo napraviti nešto drukčije od onog kakve su sada stvari”, zaključio je Conceicao, ukazujući na otpadne vode, recikliranje koje nedostaje, sanitarne deponije…

Grupa NOV odlučila se za Golubac nakon proučavanja nekoliko lokacija. “Imamo lokalnu podršku, a u dijelovima zemlje ima područja koja smo izabrali za koja verujemo da su manje problematična u smislu (zaštite) okoline. Kombinacija razloga presudila je za Počet ćemo s energijom i otvoreni smo za otpad i vodu. To dvoje bit će sljedeći sektori koje možemo razvijati. No, prvo treba pokrenuti projekt”.

Carvalho posebno “cilj” otpad, navodeći da je u Srbiji to velik problem. “Voda nije tolika prilika jer je dosta političkih ograničenja. Teško je privatizirati sektor voda, mislim da će otpad biti drugo područje koje ćemo moći istražiti u budućnosti”.

A zašto je NOV u Srbiji?

“Srbija, za početak, ima velike mogućnosti po pitanju vjetro ili solarnih parkova, ali i u drugim sektorima i aktivnostima. Kao tržište je izazovna, ne samo u smislu ubrzanja električne tranzicije, što nam je svima cilj, već i za korak dalje, u smislu razvoja energetskog sektora.

Siguran sam da Srbija, koja ima specifične poticaje, uz pomoć nešto europskog novca može to. Mislim da je Srbija na predivnom mjestu, u poziciji da počne raditi na tim ulaganjima i izgradi sektor okoliša vrlo razvijenim, tehnološkim i uravnoteženim”, izjavio je Conceicao za Blic.

Za Srbiju se Grupa NOV počela zanimati još 2010. jer kao zemlja ima politike monetarne podrške FIT, dizajnirane za podršku razvoja izvora obnovljivih energija osiguranjem jamčene cijene za proizvođače.

“Srbija je tržište koje se probija, što je vrlo relevantno jer je svojevrsni prolaz između europske zajednice i Rusije, na primjer. Kao tržište koje se probija ima i specifično mjesto u Svetskoj banci u pogledu tranzicije i Europskoj banci za regionalni razvoj”, kaže Conceicao koji je ukazao i da hitno treba ispuniti pristupne ciljeve za razdoblje 2020/30 da se 32,5% energetske potrošnje mora proizvoditi iz izvora obnovljive energije. “Srbija ima potencijal, priliku, fondove i mora to učiniti zbog vremena. Želi li u Europu, mora to provesti”.

Portugal među prvima
Conceicao je istaknuo da je Portugal vrlo rano krenuo s tranzicijom na obnovljive energije u usporedbi s drugim europskim zemljama.

“Započeli smo s izgradnjom vjetrofarmi i solarnim projektima pa imamo neke prednosti povezane s tranzicijom na električno. To je zaista globalni problem. I Srbija ima neke prednosti, ali je počela malo kasnije u odnosu na druge u Europi. U Portugalu je i puno sunčanih dana kad električna potrošnja dolazi od obnovljivih izvora”.

Komentirajte prvi

New Report

Close