Srbija izvozi za Indiju samo pet posto svojih jabuka

Autor: Miroslav Kuskunović , 28. prosinac 2023. u 07:00
Uvjeti su strogi, ali onaj tko je prošao školu izvoza za Rusiju, Indija mu neće teško pasti/Shutterstock

Brojke Privredne komore Srbije za prvih deset mjeseci pokazuju da je ukupan izvoz jabuka bio 93.96.

Ove godine je više puta u srpskim medijima promoviran izvoz srpskih jabuka za Indiju. Brojke Privredne komore Srbije (PKS) za prvih deset mjeseci ove godine pokazuju da je ukupan izvoz ovog voća bio 93.960 tona, a od toga je tek 4.515 tona otišlo za Indiju u vrijednosti od 4,3 milijuna eura.

Postupan ulazak
To je oko nepunih 5 posto, što je neznatno – ako se ima na umu da preko 40 posto ide za Rusiju. “Svaka izvozna destinacija koja se pojavi na tržištu je dobrodošla. Što imamo više izvoznih tržišta, naši proizvođači su sigurniji. Nekome se tih 5 posto malo čini, ali pet posto Indija, tri posto Bangladeš, pet posto Saudijska Arabija.

Najveći izvoznici

Najveći dio izvoza za sada je ostvarila kompanija Delta agrar, Agrounija kao i Asocijacija Serbia Does Apples.

To je daleko bolje, nego da imamo 100 posto za jednu zemlju jedne godine, pa nam iduće ta zemlja ograniči izvoz, i onda budemo u problemu”, objasnio je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Nenad Magazin.

Najveći dio izvoza za sada je ostvarila kompanija Delta agrar, Agrounija kao i Asocijacija Serbia Does Apples, koja u svojim redovima okuplja devet proizvođača ne samo većih firmi, već i manjih.

“Kad bi to preveli u proizvodnju, to je na razini između 15 i 20 posto srpske proizvodnje jabuke. Kada izvozite za Indiju, fitosanitarna inspekcija mora doći ovdje i pregledati plod, odnosno utvrditi da je ta jabuka, prije nego što je otpremite, bila 10 do 15 dana minimum na ULO režimu podređena tehničkim uvjetima, kaže predstavnik udruženja Serbia does apples Gojko Zagorac.

Ali mi sve propisane uvjete zadovoljavamo, jer kako kaže Magazin, onaj tko je prošao školu izvoza za Rusiju, Indija mu neće teško pasti. Međutim, Srbija ove godine ne izvozi prvi put za ovo daleko tržište. “ Sezona prodaje jabuka je od kolovoza do srpnja iduće godine.

Sada, imamo podatke za kolovoz, rujan, listopad i studeni kada smo izvezli 55.000 tona, a u Indiju je otišlo 3.250 tona, što je trenutno vrijednosno udjel oko 8%, ali ovo je tek sredina sezone. Ima tu još da se radi do lipnja godine. Sada je izvoz veći u odnosu na prošlu sezonu, a očekujem da će biti veći od sezone 2021/2022, kaže Magazin.

4515

tona jabuka ove je godine iz Srbije izvezeno u Indiju

U usporedbi u razdoblju kolovoz 2021. do srpnja 2022. godine izvezeno je oko 160.000 tona ovog voća, za Indiju 4.500 tona, sa udjelom u izvozu od 3,85%. Među prvima koji su probili led, bio je Delta Agrar – prije nekoliko godina počeli su raditi na otvaranju tržišta i na slanju prvih isporuka.

“Prije tri godine, prvo je išao po jedan kontejner ili 21 tona jabuke i to je praksa koje se uglavnom držimo kako bi kupci prvo vidjeli robu, a mi vidjeli o kakvom se kupcu radi i što su njegovi zahtjevi.

Traže tvrdoću i intenzivnu boju. Srbija kao dobavljač ima šansu ali ako u naredne dvije godine ne poradimo na ova dva aspekta čini mi se da ćemo ostati neprepoznatljivi kao zemlja dobavljač, kaže direktor programa voća i povrća Delta agrara Nikola Vračar i dodaje da na 650 ha voćnjaka ove kompanije stalno testiraju nove tehnologije i nova rješenja u proizvodnji.

“ Tržište Indije svakako je ogroman potencijal i izuzetna prilika za naše proizvođače jabuke imajući u vidu da je Indija jedan od najvećih uvoznika ovog voća u Aziji sa preko 300.000 tona na godišnjem nivou”, ističe Aleksandar Bogunović iz PKS-a.

Jačati konkurentnost
Dodaje kako vjeruje da će indijsko tržište apsorbirati i više srpske jabuke, ali proizvođači moraju biti konkurentni. Nažalost to se postiže nižom cijenom, nego neki drugi proizvođači. Ali, opet bliže smo Indiji mi, nego jabuka iz Poljske koja mora proći duži put ili neka skuplja iz Zapadne Evrope, procjenjuje Magazin.

Sama Indija je veliki proizvođač tropskog voća, ali i jabuka. Međutim, proizvode je u lošijim agroekološkim uslovima i nesigurnosti zbog mrazeva, suše, pa njihova proizvodnja dosta oscilira – objasnio je Magazin.

Komentirajte prvi

New Report

Close