Srbija izvezla jabuka za 100 milijuna eura

Autor: Miroslav Kuskunović , 30. prosinac 2022. u 07:00
Stručnjaci procjenjuju da su se domaći veliki proizvođači jabuka okrenuli izvozu/TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Država nikako ne bi trebalo odbaciti tržište EU, no 27 zemalja EU ima 27 različitih poslovnih pristupa. Trebali bi biti spremni za ‘green deal’.

Prema podacima Uprave carine Srbije, od siječnja do studenoga 2022. Srbija je izvezla 136.000 tona jabuka u vrijednosti od čak 100 milijuna eura. Količinski je to u odnosu na isti period prošle godine manje za 16 posto.

Julka Toskić iz agencije AgroBrand-Srbija kaže da i unatoč smanjenju kupovne moći i obimnoj ovogodišnjoj proizvodnji u Europskoj uniji srpska kvalitetna jabuka može biti plasirana na tamošnje tržište. Stručnjaci procjenjuju da su se domaći veliki proizvođači jabuka okrenuli izvozu, ali dodaju da ne bi nikako smjeli zapostaviti domaće tržište. Nažalost, potrošnja jabuka u Srbiji ima stalnu tendenciju pada.

Mađarska i Rumunjska
“U Mađarsku izvozimo industrijsku jabuku, a u Rumunjsku jabuku II klase. Osim te dvije zemlje jabuke I klase izvozimo u Skandinavske zemlje. Imamo podatak da su prošle godine primjerice Poljaci, kao najveći proizvođači u EU, proizveli više od 50 posto jabuka za industriju što otvara prostor za povećanje izvoza srpske jabuke prve klase.

U Poljskoj su godinama Ukrajinci bili glavna radna snaga za berbu, pa je sada 300.000 do 400.000 tona roda ostalo neobrano. Zato nikako ne bi trebalo odbaciti tržište EU, no 27 zemalja EU ima 27 različitih poslovnih pristupa.

Trebali biti spremni za “green deal” koji podrazumijeva smanjivanje pesticida do 2030. za čak 50 posto. Na sve to su se nakalemili problemi logistike i inflacije, ali je dobro da sve više izvozimo u UAE i Saudijsku Arabiju”, kaže Toskić.

Domaće tržište
Dodaje kako osim izvoznih tržišta nikako ne bi trebalo zanemariti niti domaće tržište. Nažalost, potrošnja u Srbiji ima tendenciju pada. Tako godišnje prosječno potrošač u Srbiji pojede oko 11 kilograma jabuka, a citrusi se jedu više nego jabuke što nije dobar trend. Dušan Milivojević, iz Apple World iz Riđice, kaže da su se srpski veliki proizvođači, poput njih, okrenuli izvozu, ali i on smatra kako se ne smije zapostaviti domaće tržište.

“Svjesni smo tendencije pada potrošnje jabuke u Srbiji kao i u Europskoj uniji. Zapostavili smo i marketing. Prva asocijacija kod domaćih potrošača je “ta jabuka se prska 20 puta.” Na tome moramo raditi. Moramo promijeniti svijest ljudi da je to dobar, kvalitetan, kontroliran i siguran proizvod”, napominje Milivojević.

Predsjednik Društva voćara Vojvodine Zoran Keserović smatra kako je još potrebno učiniti mnogo toga kako bi srpski proizvođači zajednički nastupili na stranom tržištu, ali će za to biti potrebna asistencija Vlade Srbije, prije svih ministarstava poljoprivrede, trgovine i financija.

“Nadamo se da će proizvođače voća imati tko saslušati u Ministarstvu poljoprivrede. Jer mnogo je u posljednje dva desetljeća uloženo u podizanje suvremenih nasada, primijenjene su nove tehnologije, uveli smo i klubske sorte jabuka, dosta smo uradili na promociji naše jabuke. Važno je da imamo dobar proizvod, a pred ekonomskom diplomacijom je zadatak da za našu jabuku osigura nova tržišta”, kaže Keserović.

Komentirajte prvi

New Report

Close