Srbija izmijenila raspodjelu kvote za uvoz vina iz Europske unije

Autor: Miroslav Kuskunović , 20. siječanj 2023. u 07:00
Maksimalna količina u okviru Kvote A, je 84.375 litara/Shutterstock

Ukupna godišnja količina od 2,5 milijuna litara sada je podijeljena na Kvotu A u količini od 2.250.000 litara i Kvotu B u količini od 250.000 litara.

U odnosu na dosadašnju primjenu u raspodijeli kvote za uvoz vina podrijetlom iz EU po preferencijalnoj stopi, ukupna godišnja količina od 2,5 milijuna litara sada je podijeljena na Kvotu A u količini od 2.250.000 litara i Kvotu B u količini od 250.000 litara

U skladu sa Odlukom Vlade Srbije o uvozu vina iz EU po preferencijalnoj stopi, od 23. prosinca 2022., navedeno je da ukupna propisana kvota za uvoz vina s preferencijalnim podrijetlom iz EU iznosi 2,5 milijuna litara na godišnjem nivou.

“Srbija je potpisala sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 2008. i njime je definirana kvota za uvoz vina iz EU, koja iznosi 2,5 milijuna litara za godinu dana, koje se bez carine uvozi u Srbiju. To pravilo važilo je za svaku cjenovnu kategoriju.

Novim pravilnikom je ta cjenovna kvota podijeljena, pa se kvota A odnosi na vina svih cjenovnih razreda, a kvota B na vina koja koštaju ne manje od 20 eura po litru”, objašnjava član UO Udruženja distributera vina Miloš Pavlović.

Iz Uprave carina ističu da je navedenom odlukom u odnosu na dosadašnju primjenu u raspodijeli kvote ukupna godišnja količina od 2,5 milijuna litara sada podijeljena na Kvotu A u količini od 2.250.000 litara, koja se dijeli na kvartalne kvote u količini od 562.500 litara i Kvotu B u količini od 250.000 litara, za kategorije vina čija nabavka i isporuka imaju drugačiju, odnosno specifičnu dinamiku.

Maksimalna količina u okviru Kvote A, koju može da uveze jedan poslovni subjekt u okviru svakog kvartala je 15 posto kvartalne kvote, odnosno 84.375 litara.

U okviru Kvote A nema vrijednosnog limita, u smislu ograničenja carinske vrijednosti po litri vina. Upravljanje Kvotom B se vrši po principu “First come – First serve”, bez kvartalnih limita, a odnosi se na vina čija vrijednost nije manja od 20 eura po litru.

Prema riječima Pavlovića, ova nova pravila ne dotiču domaće proizvođače jer Srbija proizvodi manje vina nego što se popije, i to drastično manje. Dakle, oni svojom proizvodnjom nisu ni blizu u mogućnosti da podmire potrebe domaćeg tržišta, što se tiče konzumacije vina.

“Ova pravila na neki način pomažu turizmu Srbije, koji se razvija, a tu prije svega mislim na Beograd, Novi Sad i turističke centre kao što su Kopaonik, Zlatibor, banje. Praktično, mogu ponuditi neka vina iz uvoza po cijenama koje su konkurentne cijenama u inozemstvu, što pomaže konkurentnosti srpskog ugostiteljstva i turizma.

Pomaže uvoznicima vina da ih mogu plasirati na srpsko tržištu po povoljnijim cijenama i da domaći potrošači ne plaćaju previsoke cijene, kao niti turisti koji gostuju u Srbiji”, ocijenio je Pavlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close