Srbija ima šećera i za izvoz, cijena stabilna

Autor: Miroslav Kuskunović , 28. studeni 2023. u 05:25
Foto: Shutterstock

Cijena bijelog kristal-šećera u maloprodaji trenutno je niža nego u prosincu prošle godine.

Smanjenje svjetskih zaliha šećera i vrtoglavi rast cijena trenutno ne utječu na domaće tržište, jer Srbija ima dovoljno šećera i za svoje potrebe i za izvoz.

Cijena bijelog kristal-šećera u maloprodaji trenutno su stabilne i u pojedinim trgovinskim lancima u Beogradu potrošači ga mogu kupiti i po cijeni od 106,99, ali i 113,9 dinara po kilogramu, što je jeftinije nego u prosincu prošle godine, kada je njegova cijena bila “zamrznuta” na maksimalnih 114,99 dinara.

Rast proizvodnje
Republički zavod za statistiku objavio je kako ovogodišnji urod šećerne repe trebao biti oko dva milijuna tona, po najnovijoj procjeni na dan 5. rujna. Procjene govore o rastu proizvodnje u odnosu na prošlu godinu od 22,4 posto. U odnosu na desetogodišnji prosjek, očekivana proizvodnja je manja za 16,5 posto.

Od ovogodišnjeg uroda šećerne repe u Srbiji očekuje se da će biti proizvedeno oko 327.000 tona šećera, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede u najnovijoj analizi.

Ove količine zadovoljit će domaću potražnju za šećerom u iznosu od 250.000 tona, kao i izvoz preostalih slobodnih količina – navode iu Ministarstva. Kako je objašnjeno, poslovanje industrije šećera u Srbiji u potpunosti je ovisno od šećerne repe, čija proizvodnja pada iz godine u godinu, a opterećeno je i cijenom energenata, koja raste.

“Drastičnijim padom proizvodnje šećera bilo bi nemoguće ispuniti izvoznu kvotu za EU, ali i osigurati kontinuirano opskrbe domaćeg tržišta. Zato je i donijeta uredba koja treba povećati zainteresiranost poljoprivrednih proizvođača za proizvodnjom šećerne repe.

Na taj način bi se povećale količine bijelog kristala, koje trebaju zadovoljit domaće potrebe i omoguće potencijalni izvoz – napominje se u analizi. Dodaje se kako je započelo ugovaranje proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu, a proizvođači mogu računati na pomoć u repromaterijalu i avans od 600 eura (po hektaru) za ugovore koje potpišu za narednu godinu.

Izvozne cijene
Inače, izvozne cijene domaćeg bijelog šećera koje su prije godinu dana značajno porasle bile su padu neko vrijeme. Cijena po kojoj je izvezen šećer u listopadu iznosila je 799 EUR po toni, što je značajno niže od cijene u svibnju kada je bila 1.000 EUR po toni.

“Obzirom na najnoviji rast cijena šećera na svjetskim burzama, moguće je očekivati ponovni rast izvozne cijene domaćeg bijelog šećera”, procjenjuju srpski analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close