Srbija i Mađarska zajedno će graditi tri pruge

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2023. u 07:09
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Za prugu Subotica – Baja već smo napravili idejni projekt, naš dio je dug oko 13 km i zajednički ćemo aplicirati za taj projekt.

Srbija i Mađarska zajednički će graditi tri pruge, odnosno uz brzu prugu Beograd – Budimpešta i pruge Subotica – Szegedin i Subotica – Baja, rekao je ministar graditeljstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić. Vesić je novinarima u Budimpešti, poslije sastanka s mađarskim ministrom građevinarstva i prometa Lazarom Janošem, rekao da će se pored pruge od Subotice do Segedina, koja će u listopadu biti otvorena za promet, graditi i pruga od Subotice do Baje.

Za prugu Subotica – Baja već smo napravili idejni projekt, naš dio je dug oko 13 km i zajednički ćemo aplicirati za taj projekt. Tako da smo spremni nakon idejnog projekta zajedno ući u projektiranje i izgradnju pruge. Ovo je naša treća pruga – rekao je Vesić. Kako je rekao, tom području gravitira velik broj građana te će se tek vidjeti hoće li se pruga do Baje financirati uz pomoć EU ili iz proračuna. Janoš je rekao da je Srbija vrlo važan partner Mađarske. U cilju uspješne suradnje dogovorili smo izgradnju tri velika granična prijelaza, kod Bačkog Brega, Kelebije i daljnji razvoj prijelaza kod Horgoša, te da napravimo konkretne projekte i izađemo s njima na zajedničku sjednicu Vlade – rekao je Janoš.

Kaže da je s Vesićem postigao dogovor da se brze ceste i autoceste u obje zemlje povežu novim graničnim prijelazima. Dodao je da će se više raditi na korištenju Dunava kao plovnog puta. Janos je rekao da će mađarska dionica pruge Subotica – Segedin biti završena u listopadu, ali da će za teretni promet biti puštena tek krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close