Srbija i dalje ne spušta dozvoljenu razinu aflatoksina u mlijeku

Autor: Poslovni dnevnik , 14. prosinac 2023. u 05:11
Foto: SHUTTERSTOCK

Granica za dozvoljenu razinu aflatoksina u mlijeku ostaje podignuta na 0,25 mikrograma po kilogramu, što je čak pet puta više od europske propisane maksimalne razine.

Srpski mljekari zbunjeni su nakon najnovijih nejasnih poteza domaće administracije koji se tiču dozboljene razine aflatoksina u mlijewu.

Spomenuta je razina iznimno vvažna u kontekstu izvoza mlijeka iz Srbije u zemlje članice Europske unije.

Sporne izmjene
Naime, od 1. prosinca ove godine razina dozvoljenog aflatoksina u mlijeku je, prema pravilniku koji je bio na snazi, trebala biti sa 0,25 da spuštena na 0,05 mikrograma po kilogramu, što je i europska maksimalna razina.

Česte izmjene regulative

Od 2013. do danas granice dozvoljenog aflatoksina su se nekoliko puta mijenjale – od 0,05, preko 0,5 do 0,25 mikrograma po kg.

Čini se da je Srbija na “europskoj razini” bila samo osam dana, budući da je od 9. prosinca, na snazi novi pravilnik koji kaže kako se ova granica ipak neće spustiti do kraja studenog 2024. godine. Prošle godine je donesen pravilnik koji, između ostalog, regulira količinu dozvoljenog aflatoksina u mlijeku izmijenjen na vrijeme – krajem studenoga, nešto prije isteka roka za prelazak stroži uvjeta od 0,05 mikrograma po kilogramu mlijeka.

Pa umjesto da se pije mlijeko s manje aflatoksina već od 1. prosinca 2022, taj rok je pomjeren za 1. prosinca 2023.

Ove godine je, čini se, na aflatoksin zaboravljeno. Pa je već izmijenjeni pravilnik iznova izmijenjen tek na sjednici Vlade 7. prosinca, da bi izmjena stupila na snagu od 9. prosinca. Po novom Pravilniku o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani, vraćanje granice ove kancerogene materije na europski maksimalnu razinu odgođena je do – 1. prosinca 2024. godine.

Granica za dozvoljenu razinu aflatoksina u mlijeku, tako, ostaje podignuta na 0,25 mikrograma po kilogramu, što je čak pet puta više od europskog propisanog maksimalnog nivoa za ovaj mikotoksin, koji je i sama Srbija primjenjivala prije afere sa aflatoksinom 2013. godine.

Podsjetimo, tada je srpska Vlada krizu sa aflatoksinom riješila tako što je dozvoljenu granicu podigla na razinu od 0,5 umjesto dotadašnjih 0,05 mikrograma. Inače, aflatoksin u mlijeko stiže preko kukuruza koji se koristi kao komponenta stočne hrane – “proizvodi” ga plijesan. Zato je i jedno od ključnih pitanja bilo omogućiti adekvatno sušenje kukuruza prije skladištenja.

Od 2013. do danas granice dozvoljenog aflatoksina u mlijeku u Srbiji su se nekoliko puta mijenjale – od 0,05, preko 0,5 do 0,25 mikrograma po kilogramu. Posljednje najavljeno vraćanje na europsku razinu od najviše 0,05 mikrograma bilo je u studenom 2022. godine sa početkom primjene od 1. prosinca 2023.

Proces usuglašavanja
Tada je odlaganje uvođenja granice od 0,05 mikrograma Ministarstvo poljoprivrede, ukazujući da je Srbija u procesu usuglašavanja sa EU standardima, obrazložilo i time što “EU standard od 0,05 mikrograma po kilogramu nije i svjetski”.

“Procjenjuje se da dvije trećine svjetske populacije koristi referentnu granicu od 0,5 mikrograma po kilogramu – između ostalih i SAD, Kina, Japan, Indija… I sama EU ima različite granice kada je u pitanju razina aflatoksina u svježem mlijeku i u sirevima”, navelo je tada Ministarstvo poljoprivrede.

Komentirajte prvi

New Report

Close