Srbija građanima subvencionira pola troškova za instaliranje solarnih elektrana

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2022. u 06:11
Foto:N. Čutuk/PIXSELL

Oko 30 kvadrata panela proizvede struju za 30-70 posto dnevne potrošnje.

Energetska kriza stavila je u fokus troškove potrošnje električne energije, i sve češće se kao rješenje tog problema ističe instaliranje solarnih elektrana na krovovima domaćinstava, kao i stjecanje statusa kupca-proizvođača.

Od ove godine država subvencionira ugradnju solarnih panela, i svako tko se prijavi moći će dobiti do 50 posto ukupne investicije – najviše 420.000 dinara, piše portal blic.rs.

Status kupac-proizvođač
Krajem svibnja deset lokalnih samouprava u Srbiji objavilo je javni poziv za dodjelu subvencija za instaliranje solarnih panela, a sada je taj popis duži za još jednu samoupravu – grad Čačak.

Dio novca za taj projekt (ukupno 100 milijuna dinara) osiguralo je Ministarstvo rudarstva i energetike, i dobilo ga je ukupno 37 lokalnih samouprava. Sve one su dužne osigurati isti iznos novca koji dobivaju od ministarstva, tako da će građanima ukupno biti dostupno oko 200 milijuna dinara.

Kad se pogledaju troškove instaliranja ovih elektrana, koje godišnje mogu proizvesti od 1500 do 7250 kilovata (kW), potrebno je do 5000 eura. Također, treba obratiti i pažnju na krovnu površinu koja je neophodna, a radi se o najmanje 30 metara četvornih.

Dakle, svima koji dobiju subvenciju i odluče se za instaliranje solarne elektrane, koja može proizvesti 30-70 posto dnevne potrošnje struje, država će osigurati polovinu – 2500 eura.

Uvjeti dodjele subvencija su u svim lokalnim samoupravama isti. Novac se dodjeljuje za nabavku panela čija snaga ne prelazi 6 kW. U slučaju da se ljudi odluče za elektranu veće snage razliku od ukupne vrijednosti radova domaćinstvo plaća samo. U subvenciju su uračunati i nabavka opreme, kao i usluge ugradnje i izrade tehničke dokumentacije.

Domaćinstva se biraju na temelju sljedećih kriterija: Stanje vanjskih zidova; način grijanja; karakteristike vanjske stolarije; faktor K zauzetosti površine za objekt (količnik ukupne površine stambenog objekta iz porezne prijave i broja korisnika tog objekta). Također, one kuće koje imaju PVC stolariju i koje imaju adekvatnu izolaciju imaju prednost.

Što se podnosioca prijave tiče, on mora biti vlasnik objekta, ili da ima prijavu boravka na istoj kao i suglasnost vlasnika objekta. Jedan od uvjeta je i da je potrošnja na posljednjem računu bila najmanje 30 kilovatsati (kWh).

Procedura stjecanja statusa kupac-proizvođač detaljno je opisana i na web-stranici Elektrodistribucije.

Povezivanje s mrežom
U suštini, potrebno je podnijeti zahtjev koji sadrži podatke o budućem kupcu-proizvođaču i njegovu namjeru da proizvedenu energiju preda snabdjevaču, a za postavljanje panela je neophodan nadzor licenciranog inženjera.

Kako bi se povezivali na sistem, građani se trebaju obratiti opskrbljivaču s kojim imaju zaključen ugovor o snabdijevanju strujom i podnijeti zahtjev za zaključenje ugovora i momentalno obavijestiti Elektrodistribuciju o zaključenom ugovoru.

U roku od pet dana operator sistema je dužan povezati panele u sistem i da obavijestiti kupca kada će to i učiniti. Kada se pojave ovlaštena lica, građani su dužni da na licu mjesta dostave izjavu izvođača radova da su paneli ugrađeni u skladu s tehničkim pravilima. Nakon toga ostaje samo da se izvrši povezivanje na mrežu i upiše kupac-proizvođač u registar.

Komentirajte prvi

New Report

Close