Srbija dozvolila poskupljenje svinjskog mesa, cijena piletine ne smije rasti

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2022. u 05:55
Cijena svinjskog mesa sa buta sredinom lipnja ograničena je na 709 dinara/SHUTTERSTOCK

Uredba o novim cijenama osnovnih namirnica i visinama marži vrijedi do 31. rujna.

Vlada Srbije dozvolila je Uredbom o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica poskupljenje brašna i svinjskog mesa, a zatim te cijene ograničila na maksimalni iznos, a utvrđen je maksimalni nivo proizvođačkih cijena i marži za još nekoliko namirnica, piše danas.rs.

Cijena svinjskog mesa sa buta sredinom lipnja ograničena je na 709 dinara, a sada je 750 dinara, cijena mesa sa plećke je bila 699 dinara, a sada je 738 dinara, dok je meso od svinjskog vrata i krmenadla koštalo 595 dinara, a sada je korigirana na 659 dinara.

Piletina i brašno
Pileće meso ne smije biti skuplje od 299,99 dinara po kilogramu, a maksimalna maloprodajna cijena brašna za tip-400 u pakovanjima do pet kilograma ne smije prelaziti 84,7 dinara, a tipa-500, također u pakovanjima do pet kilograma ograničena je na 78,65 dinara.

Cijena UHT mlijeka sa 2,8 posto mliječne masti u pakovanju od jednog litra ograničena je na 113,99 dinara, navedeno je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije. Maksimalna maloprodajna cijena bijelog kristal šećera, po kilogramu, u svim pakovanjima, kako je predviđeno vladinom uredbom koja je juče usvojena, ne smije prelaziti 96,99 dinara.

Najviša proizvođačka cijena brašna ne smije prelaziti 70 dinara po kilogramu, a marža obračunata na neto fakturnu cijenu brašna tipa T-400 glatko, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 10 posto.

80

dinara po pakiranju maksimalna je proizvođačka cijena bijelog kristal šećera

Maksimalna proizvođačka cijena brašna tipa-500 ne smije prelaziti 65 dinara po kilogramu. Marža obračunata na neto fakturnu cijenu brašna tipa T-500 umanjenu za rabate i popuste dobavljača, iznosi maksimalno 10 posto.

Uredbom je predviđeno da marža obračunata na neto fakturnu cijenu svježeg svinjskog mesa, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno deset odsto, a ukupna stopa marže na svinjsko meso koje je originalno pakovano i deklarirano, ne smije biti veća od 8 posto.

Marža obračunata na neto fakturnu cijenu svježeg pilećeg trupa, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 5 posto.

Suncokretovo ulje
Uredbom se ograničavaju proizvođačke cijene, kao i one u trgovini na veliko i u trgovini na malo za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje ne smiju biti veće od cijena koje su važile na dan 15. prosinca 2021. godine.

Maksimalna proizvođačka cijena bijelog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ne smije prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja ne smije prelaziti 88 dinara po kilogramu. Uredba o novim cijenama osnovnih namirnica i visinama marži vrijedi do 31. rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close