Srbija dobila prvu tvornicu za proizvodnju fotonaponskih panela

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2023. u 07:00
Plan je veleprodaja panela u Srbiji i EU, ali i otvaranje maloprodajnih objekata u zemlji/Shutterstock

Domi Eko Solar pokrenuo je proizvodnju solarnih panela u pogonu u blizini Velike Plane, u središnjoj Srbiji.

Domi Eko Solar pokrenuo je proizvodnju solarnih panela za proizvodnju električne energije u pogonu u blizini Velike Plane, u središnjoj Srbiji. To je prva tvornica za proizvodnju fotonaponskih panela u zemlji.

Srbija bilježi veliki porast postavljanja solarnih panela za vlastitu potrošnju u kućanstvima i tvrtkama, pa je od stvaranja zakonskih uvjeta da građani i gospodarstvo postanu potrošači, početkom prošle godine, njihov broj premašio 2700, a instalirana snaga premašila 37 MW.

Dvije vrste panela
Istodobno se pripremaju privatne investicije u velike solarne elektrane, kao i projekt od 1 GW koji provodi država.

Suvremeni pogon

Vladimir Dimitrijević, voditelj projekta, kaže kako je proizvodna linija poluautomatska, a plan je zaposliti ukupno 45 radnika.

Dragan Rajović, direktor i vlasnik tvrtke Domi Eko Solar, za Balkan Green Energy News kaže da će proizvoditi dvije vrste panela. Od 450 kW namijenjenih potrošačima, kako građanima tako i gospodarstvu, a od 550 kW namijenjenih solarnim elektranama veće snage.

– Kapacitet tvornice je 100 MW na godišnjoj razini, a planira se da bude dostignut do sredine iduće godine, a samo u proizvodnu opremu ulaganje se procjenjuje na tri milijuna eura – kaže Rajović.

Talijanska tvrtka Ecoprogetti nedavno je isporučila proizvodnu liniju koja je nakon probnog rada krenula i u serijsku proizvodnju. Rajović ističe da će za nekoliko dana doći predstavnici akreditacijskog tijela TUV SUD koji će provjeriti standarde proizvodnje i izdati certifikate IEC 61215 i IEC 61730. Rajović ističe da je tvornica novije generacije, a fotonaponska tehnologija najmodernija.

Vladimir Dimitrijević, voditelj projekta, kaže kako je proizvodna linija poluautomatska i ima deset operatera u jednoj smjeni, a plan je zaposliti ukupno 45 radnika u tri smjene. Tvornica se ne bavi samo montažom panela, već proizvodnjom u kojoj se koriste fotonaponske ćelije, staklo, više vrsta žice, folije – topljive i trajne, razvodne kutije.

100

mW je godišnji kapacitete tvornice Domi Eko Solar

Prema njegovim riječima, proizvodna linija je projektirana tako da se kapacitet može lako povećati sa 100 MW na 200 ili 300 MW. Plan je veleprodaja panela u Srbiji i EU, ali i otvaranje maloprodajnih objekata u zemlji.

Kvaliteta ploča im je, kako ističe Rajović, na prvom mjestu, pogotovo s obzirom na to da je tržište preplavljeno raznolikom robom.

– Domi Eko Solar jamči kvalitetu koja je proizvod najsuvremenije opreme i usklađenosti s vodećim industrijskim standardima, a najveća prednost je što investitori i kupci mogu doći i sami se uvjeriti u navedenu kvalitetu, za razliku od domaćih distributera proizvoda od stranih kompanija – istaknuo je Rajović.

Solarni boom
Ovakva investicija nije ništa čudno zna li se da su Srbija i regija posljednjih dvije-tri godine doživjele idtinski boom solarne energije.

Na zapadnom Balkanu najveća elektrana ovog tipa nalazi se u Sjevernoj Makedoniji i u vlasništvu je slovenske tvrtke GEN-I. Ima 17 megavata. Voltalia je prošle godine počela graditi tvornicu Karavasta u Albaniji. Planirana maksimalna ili nazivna snaga je 140 megavata. Priključna snaga izmjenične struje bit će 124 megavata.

U Srbiji su Fintel energija i MK Group započeli projekt Agrosolar Tower od 660 megavata za istovremenu proizvodnju poljoprivrednih kultura i električne energije u solarnim panelima, dok El Sun Energy u Hrvatskoj planira izgraditi solarnu elektranu od 950 megavata.

Komentirajte prvi

New Report

Close