Srbija: Cijene jaja stabilne zbog zabrane izvoza u EU

Autor: Miroslav Kuskunović , 24. ožujak 2023. u 07:00
Jaja na farmama u prosjeku koštaju od 14,5 do 15 dinara, a u trgovinama od 22 do 26 dinara/Shutterstock

Srbija ne može izvoziti jaja dok ne ispuni uvjete o zdravstvenoj ispravnosti životinja.

Srbija još ne može izvoziti kokošja jaja u Europsku uniju, niti ih prevoziti preko teritorija EU u treće zemlje, a kako je proizvodnja velika, nema razloga da poskupe za Uskrs ili ako poskupe cijena neće rasti više od dinar po komadu, izjavio je direktor Poslovnog udruženja za peradarstvo Rade Škorić.

Poskupljenje jaja od 30 posto u odnosu na prošlu godinu, koje je zabilježila statistika, posljedica je, kako je rekao, drastičnog povećanja cijena hrane do 80 posto i velikog pada cijena jaja za vrijeme pandemije korona virusa i na oko pet dinara.

30

% poskupjela su jaja na srpskom tržištu u posljednjih godinu dana

Trend cijena
“Jaja su za vrijeme korone pojeftinila, pa su se prodavala ispod cijene koštanja, komad je koštao oko pet dinara iako su troškovi proizvodnje bili oko devet dinara. Cijena je počela rasti od sredine 2022. godine i za Uskrs ove godine jaja neće poskupjeti ili i ako poskupe cijena će rasti najviše za dinar jer potrošnja za taj praznik nije kao nekada”, kazao je Škorić.

Dodao je da jaja na farmama u prosjeku koštaju od 14,5 do 15 dinara, a u trgovinama od 22 do 26 dinara. Razlika u cijenama po trgovinama je, prema njegovim riječima, zbog njihove politike, jedni značajno podižu cijenu da bi zaradili na jajima, a drugi spuštaju da bi privukli kupce da dođu i usput kupe i druge namirnice.

Škorić je rekao da se potrošači ne žale na sadašnju cijenu jaja jer znaju da za oko 50 dinara, koliko koštaju dva jajeta ne mogu kupiti za doručak ništa kvalitetnije, ali da je statistika podigla “prašinu” u medijima.

Iz Srbije se sada, prema njegovim riječima, jaja izvoze u Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, a od nedavno, nakon 30 godina i u Albaniju. Krajem prošle godine oko 800.000 komada izvezeno je u Gvineju, transportirana su avionom u četiri leta jer je ta zemlja imala nestašicu, ali se, kako je rekao, takav transport ne isplati.

Ispunjavanje uvjeta
Jaja su u Srbiji jeftinija nego u Europi, u Hrvatskoj su od 36 do 38 dinara, a slična cijena je i u Austriji i Mađarskoj.

Srbija još ne može izvoziti jaja u Europsku uniju, niti ih prevoziti preko te teritorije u drugu zemlju dok ne ispuni uvjete o zdravstvenoj ispravnosti životinja, sigurnosti hrane, te dok ne otvori laboratorij za kontrolu i ispuni uvjete o dobrobiti životinja. Da bi ispunila uvjete iz pravilnika o dobrobiti životinja, farmeri moraju prema riječima Škorića, zamijeniti postojeće kaveze za što je nekoliko puta produžavan rok, a posljednji ističe krajem prosinca ove godine.

U Srbiji ima 1.100 registriranih farmi gdje se uzgaja oko četiri i pol milijuna kokošaka, a u poljoprivrednim gospodarstvima ima još oko tri milijuna komada. Proizvodnja manjih farmi koje su zbog niske cijene jaja za vrijeme pandemije ugašene, nadoknađena je povećanjem kapaciteta većih farmi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close