Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2024. u 06:20
Foto: SHUTTERSTOCK

Zijin Mining planira povećati godišnji kapacitet srpskog projekta na 450.000 tona bakra.

Predsjednik Upravnog odbora Zijin Mininga Chen Jinghe izjavio je ovih dana da je plan te kompanije povećati godišnji kapacitet srpskog projekta na 450.000 tona bakra i deset tona zlata, čime će Srbija postati najveći proizvođač bakra u Europi.

Tijekom posjeta novinarskih ekipa iz Srbije Kini rekao je da je investicija te kompanije u bivši RTB Bor četiri puta veća od planiranih 1,26 milijardi dolara te da je proizvodnja premašila očekivanja i obveze iz ugovora potpisanog 2018.

Gdje će se ulagati?
Prošle godine Zijin je u Srbiji proizveo 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata, čime je ispunjena prva faza izgradnje, rekao je Chen Jinghe, a prenosi agencija Beta.

Najavio je da će buduća ulaganja Zijina biti usmjerena na razvoj podzemnih rudnika bakra i zlata, s procijenjenim rezervama bakra od oko 20 milijuna tona i zlata između 700 i 800 tona. Rekao je da će tvrtka uložiti više novca nego što je predviđeno temeljem memoranduma o razumijevanju potpisanog u rujnu 2023. s Ministarstvom rudarstva i energetike.

9988

dolara po metričkoj toni iznosi cijena bakra na svjetskom tržištu

Trenutno smo u fazi definiranja petogodišnjeg plana s ciljem smanjenja emisije ugljika u svim rudnicima, odnosno stvaranja zelenih rudnika, rekao je Jinghe.

Prema njegovim riječima, daljnji razvoj rudnika u Boru i Majdanpeku koči loša infrastruktura, nedovoljna podrška lokalnih vlasti i sporo dobivanje dozvola od Vlade Srbije.

Dodao je da su u svojim rudnicima u Kini započeli testiranje električnih kamiona, a ako se testiranja pokažu uspješnima, iste će kamione koristiti i u borskim rudnicima.

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, primijenjena geološka istraživanja zlata i srodnih metala na području Srbije trenutno obavlja 31 tvrtka. To je gotovo dvostruko više tragača za ovim plemenitim metalom nego prije godinu dana.

“Zlato se najčešće nalazi uasocijaciji s bakrom, a eksploatacijom rude iz koje se, izmeđuostalog, dobiva zlato, bave se tri tvrtke”, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike

Prema bilanci mineralnih sirovina, koju je izradio Geološki zavod Srbije, ukupne dokazane rezerve rude bakra, zlata i srodnih metala iznose oko 1,7 milijardi tona. Ekonomski vrlo značajne količine zlata koje se eksploatiraju nalaze se u nalazištima bakra uistočnoj Srbiji, među kojima su najveća Majdanpek i Bor, kao i novootkriveno nalazište velikih razmjera Čukaru Peki.

Cijene bakra rastu
Sve je ovo dodatno pozitivno zbog rastućih cijena bakra na svjetskom tržištu. Očekuje se da će uzlazni zamah koji je podigao cijene bakra unutar psihološke granice od 10.000 dolara po metričkoj toni biti održan zbog nestašica tijekom sljedećih mjeseci.

Cijene bakra nedavno su porasle zbog očekivanja o ograničenoj opskrbi i optimizma u vezi s izgledima potražnje za aplikacijama energetske tranzicije kao što su električna vozila i nove tehnologije kao što su umjetna inteligencija i automatizacija.

Porast proizvodnih aktivnosti, posebno u najvećem potrošaču Kini, gdje su ankete menadžera nabave počele pokazivati ekspanziju, također je pridonio entuzijazmu za bakar koji je ovaj tjedan dosegao dvogodišnji vrhunac od 9.988 USD po toni uz rast od 25% od početkom listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close