Srbija će izdavati zelene i socijalne obveznice

Autor: Poslovni dnevnik , 21. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Radna skupina bi jednom godišnje trebala izvijestiti Vladu i investitore o provedbi i korištenju sredstava nakon izdavanja zelenih i održivih društvenih obveznica.

Vlada Srbije osnovala je novu Međuresornu radnu skupinu koja treba pripremiti, izraditi i implementirati okvirni dokument za izdavanje zelenih i održivih društvenih obveznica Srbije na međunarodnom financijskom tržištu.

Zadatak Radne skupine je osigurati sve potrebne informacije i dokumentaciju za izradu okvirnog dokumenta za potrebe izdavanja zelenih i održivih društvenih obveznica na međunarodnom financijskom tržištu, evaluirati i odabrati projekte koji će se financirati iz sredstava od pitanja zelenih i održivih društvenih veza, do upravljanja putem emisije, piše Nova ekonomija.

Radna skupina bi jednom godišnje trebala izvijestiti Vladu i investitore o provedbi i korištenju sredstava nakon izdavanja zelenih i održivih društvenih obveznica. Predsjednik radne skupine je ministar financija Siniša Mali, a njegova zamjenica Ana Tripović, državna tajnica u Ministarstvu financija.

Zelenim obveznicama trebale bi se financirati investicije u području zaštite okoliša, odnosno projekti koji pridonose održivosti okoliša.

Radna skupina s istim zadatkom osnovana je i u lipnju 2021., a ministar financija Siniša Mali tada je rekao da se prihvatljivi zeleni projekti mogu odnositi na obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost, kontrolu i prevenciju onečišćenja, očuvanje biološke raznolikosti, održivo upravljanje vodama i otpadnim vodama, zelene gradnje i ublažavanje klimatskih promjena.

U rujnu 2021. usvojila je Green Bond Framework, a ubrzo nakon toga izdana je prva zelena euroobveznica u Srbiji u iznosu od milijardu eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close