Srbija bi 2023. mogla nadmašiti lanjske rekordne turističke rezultate

Autor: Marija Crnjak , 28. veljača 2023. u 07:00
Broj turista u Srbiji lani je bio za 51,8 posto veći nego 2021. godine, a zabilježeno je i rekordnih 12,5 milijuna noćenja/Shutterstock

U tri hale 44. izdanja Međunarodnog sajma turizma u Beogradu održanog pod sloganom ‘Kad je odmor, nije teško’ predstavilo se oko 350 izlagača iz 33 države, a Kina je bila zemlja partner.

Srbija bi u ovoj godini mogla premašiti rekordne turističke rezultate iz 2022., prve su najave nakon 44. izdanja Međunarodnog sajma turizma u Beogradu održanog proteklog vikenda pod sloganom “Kad je odmor, nije teško”.

U tri hale sajma predstavilo se oko 350 izlagača iz 33 zemlje, među kojima je i osam novih država s afričkog kontinenta, a Kina je bila zemlja partner. Inače, broj turista u Srbiji lani je bio za 51,8 posto veći nego 2021. godine, a zabilježeno je i rekordnih 12,5 milijuna noćenja.

Očekuju se i rekordni prihodi, s obzirom da je u prvih 11 mjeseci u zemlji bilo 2,2 milijarde eura prihoda od stranih turista, nadmašivši 1,6 milijardu iz 2021. godine.

Tri milijuna noćenja
Za ovaj uspjeh zaslužna je otvorenost Srbije za vrijeme pandemije covida, ali i pojačan promet domaćih turista, kojima je dodijeljeno 354.000 vaučera za odmor u Srbiji, što je donijelo 1,3 milijuna noćenja više nego u rekordnoj 2019. godini.

Nije nevažno što su lani bili otvoreni i za putnike iz Rusije, odakle su imali najveći rast noćenja, slijede Turska, Njemačka, Sjeverna Makedonija i BiH. Beograd je bio ukupno najposjećenija turistička destinacija u Srbiji, a domaći turisti najčešće su za godišnji odmor birali Sokobanju.

Beograd je pritom prvi put u povijesti imao više od tri milijuna noćenja, preko milijun više nego u 2021. godini, pokazuju podaci Turističke organizacije Beograda. “I Europska turistička komisija prepoznala je da je Srbija imala najveći postotak rasta broja noćenja stranih gostiju, a naši planinski centri nalaze se u top 10 po broju noćenja kada su domaći turisti u pitanju.

To će biti slučaj i ove godine. Naši planinski i centri i toplice mnogo su uložili u turističku infrastrukturu kako bi mogli ponuditi sadržajne odmore tijekom cijele godine”, rekla je Marija Labović, direktorica Turističke organizacije Srbije koja očekuje da će ova godina biti još bolja i postaviti novi rekord u turističkom prometu.

Crna Gora je također optimistična u novoj sezoni, a prema riječima Jelene Kaluđerović iz Turističke organizacije Budvanska rivijera, turizam je unatoč društveno-ekonomskim okolnostima u porastu, što pokazuju i prve statistike ranog bukinga koje su odlične. Budva je i dalje najposjećenija, rekla je ona, a za njom slijede Tivat i Herceg Novi.

Grčka najtraženija
Inače, najjača ljetna destinacija za srpske građane i dalje je Grčka koja se predstavila na najvećem štandu na ovom sajmu, a agencije su nudile 30 posto popusta za first minute aranžmane. Neke od tih agencija naći će se krajem ožujka na Place2Go turističkom sajmu koji je također sudjelovao na sajmu u Beogradu, potvrdila nam je Damjana Domanovac, direktorica Place2Go sajma.

“Imali smo niz vrlo konstruktivnih sastanaka s partnerima ove godine u Beogradu, i mnoge od njih očekujemo na sajmu u Zagrebu, čije će deseto izdanje biti u potpunosti popunjeno. Srpsko emitivno tržište i dalje smatramo važnim i za hrvatski turizam, i mislimo da se radi o tržištu s velikim potencijalom ne samo u ljetnim mjesecima, nego i u pred i posezoni”, kaže Domanovac. 

Komentirajte prvi

New Report

Close