800.000 tona pšenice viška, cijena previsoka

Autor: Miroslav Kuskunović , 29. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Unsplash

To svakako pokriva period do naše sljedeće žetve, što znači da su za našu pšenicu na zalihama jako male šanse da se ima gdje plasirati po sadašnjim cijenama”, navela je.

Zalihe pšenice u Srbiji i to one koje su stvarni viškovi, iznose oko 800.000 tona i čine 25 posto ukupnog uroda pšenice i ako naša pšenica, koja je sada od ukrajinske skuplja za oko 7,5 dinara po kilogramu, ne bude konkurentna po cijenama, novu žetvu dočekat ćemo sa velikim količinama neprodane pšenice, izjavila je za Tanjug Sunčica Savović iz Udruženja Žita Srbije.

Ona je rekla da je Srbija dvije godine za redom imali izuzetno dobar rod pšenice, a da je 2021. godine urod bio rekordan više od 3,4 milijuna tona, a lani više od 3,2 milijuna tona. “Iz prethodne godine imali smo zalihe od oko 700.000 tona, godišnje za sve namjene na unutrašnjem tržištu potrošimo 1,8 milijuna tona pšenice a od srpnja prošle do veljače ove godine smo ukupno izvezli nešto više od 611.000 tona, tako da trenutno zaliha i viškova za izvoz imamo oko 800.000 tona”, rekla je Savović.

Dodaje kako viškove kojima raspolaže Srbija nemaju gdje prodati imajući u vidu konkurenciju, što ruske i ukrajinske pšenice ali i pšenice iz Bugarske, Rumunjske i Mađarske. “Zalihe nemamo gdje plasirati posebno imajući u vidu količine koje izlaze iz Ukrajine i koje se transportiraju crnomorskim koridorom u okviru sporazuma koji je nedavno produžen između Rusije i Ukrajine, prema nekim izvorima na 60,a prema nekim na 120 dana. To svakako pokriva period do naše sljedeće žetve, što znači da su za našu pšenicu na zalihama jako male šanse da se ima gdje plasirati po sadašnjim cijenama”, navela je.

Istakla je da koliko god se te cijene u Srbiji činile niskim, dok Srbija ne bude bila cjenovno konkurentna neće moći izvesti zalihe pšenice.

Komentirajte prvi

New Report

Close