Srbija 2023. započinje gradnju dvije hidroelektrane

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2022. u 07:00
Hidroelektrana 'Bistrica' bi bila od 600 MW, a okvirne procjene govore da bi stajala 700 milijuna eura/Shutterstock

Vlada Srbije je te projekte proglasila projektima od posebnog, državnog interesa.

Srbija planira da 2023. godine započne gradnju dvije velike hidroelektrane, “Đerdap 3” i “Bistrica”, ukupne snage više od 3000 MW, kako bi nadomjestila nedostatak električne energije od oko 20%, koju ove godine uvozi i plaća i po cijenama koje su više od 500 eura po megavat satu, piše internetski portal ekapija.

Izrada nove projektno-tehničke dokumentacije je počela prošle godine, jer je ranije rađena zastarela, a trebalo bi da bude završena iduće godine. Vlada Srbije je te projekte proglasila projektima od posebnog, državnog interesa.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da bi hidroelektrana Đerdap 3 imala 2.200 MW i još po 200 MW bi proizvodile solarna i vjetroelektrana, ukupno 2.600 MW.

“To bi bila hibridna reverzibilna hidroelektrana, radila bi se po fazama, 600 MW bi bila prva faza. Prva faza bi mogla biti na mreži do 2025. godine i neke procjene nam govore da bi to moglo biti dve milijarde eura, ali to su samo procjene”, kazala je Mihajlović.

Hidroelektrana “Bistrica” bi bila od 600 MW, a okvirne procjene govore da bi koštala 700 milijuna eura. Kada se sledeće godine završi i ta projektno-tehnička dokumentacija mora se osigurati i izvor financiranja za obje hidroelektrane.

“Osim toga, EPS mora da uđe u strateško partnerstvo za obnovljive izvore energije, da oni koji hoće da grade velike solarne elektrane i vjetroelektrane od 1 GW ulaze u partnerstvo sa EPS-om tako da EPS ima 50% ili većinsko vlasništvo, da balansiranje radi EPS za strateškog partnera, a da struja koja se proizvede prvo ide za domaće potrebe, a višak za izvoz”, istakla je Mihajlović.

Srbija 70% električne energije proizvodi u termoelektranama, a 30% je iz obnovljivih izvora. Ove godine su, zbog suše i pada vodostaja, hidroelektrane skoro prepolovile proizvodnju koja je iznosila samo 15% prosječne.

Vjetroelektrane u Srbiji imaju instaliranu snagu od oko 500 MW. Kapaciteti za solarnu energiju su oko 50 MW, ali država pokušava da stimulira domaćinstva koja su najveći dnevni potrošači struje (42%), da uz subvenciju od 50%, postavljaju panele na krovove.

Komentirajte prvi

New Report

Close