Srbi kupuju stanove u Grčkoj, Bugarskoj i Trstu

Autor: Poslovni dnevnik , 04. kolovoz 2022. u 08:18
Na Halkidikiju Srbi su 2021., kupili 15.000 nekretnina/Shutterstock

Za kupnju stana u Grčkoj potrebno je uz novac imati i dobru agenciju koja će posredovati u kupnji.

Građani Srbije masovno kupuju stanove u grčkim ljetovalištima. Samo na Halkidikiju prošle godine Srbi su kupili oko 15.000 nekretnina. Osim Grčke trenutno je i velika potražnja za stanovima u Trstu kao i na bugarskom primorju. Procedure se ne razlikuju bitno od onih za domaće stanovništvo, javlja politika.rs.

“Prosječna cijena kvadrata nekretnine u Grčkoj je od 1350 do 2000 eura. To je neki niži rang cijena”, izjavila je za RTS Aleksandra Jovanović, agentica za prodaju stanova u Grčkoj.

Za kupnju stana u Grčkoj potrebno je uz novac imati i dobru agenciju koja će posredovati u kupnji. Premda je mogućnost dvostruke prodaje minimalna agencije imaju prevoditelje, pravnike i kontakte s javnim bilježnicima.

“Kada se kupuje nekretnina plaća se tri posto porez. Konkretno, na stan od 55 kvadrata u centru Soluna, koji sam prodala prošlog tjedna, godišnji je porez 140 eura”, navodi A. Jovanović.

Na cijene nekretnina u Italiji utiče više faktora, a ima slučajeva da je jeftinije kupiti stan u Milanu, nego u Beogradu. Ipak, cijene u Italiji su nešto više nego u Grčkoj, a procedure kompliciranije.

Za kupnju nekretnine potrebna je boravišna dozvola, ako ne živite u Italiji duže od tri godine. Ako ste samo povremeno u ovoj zemlji mora postojati ugovor o reciprocitetu. Sanja Lučić dopisnica RTS-a iz Italije, kaže da je prosječna cijena nekretnina u toj državi oko 1855 eura.

“Cijene drastično variraju od sjevera do juga zemlje, od dijela grada, kao u kojoj je energetskoj klasi stan to je i mnoštvo drugih faktora”, objašnjava S. Lučićeva. Srbi se sve češće kupuju nekretnina i u Bugarskoj uglavnom u gradovima na moru, jer su objekti jeftiniji čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close