Sporazum s Mađarskom donosi Srbiji toplu zimu

Autor: Poslovni dnevnik , 09. lipanj 2022. u 08:00
Zimi, ako je umjereno hladno, Srbija troši od 10 do 12 milijuna kubika plina dnevno/Shutterstock

Danas će u Beogradu biti potpisan ugovor o skladištenju plina.

Plinski sporazum Srbije i Mađarske, koji će biti potpisan u petak, osigurat će Srbiji sigurnu opskrbu, pišu Novosti. Tim povodom u Beograd stiže mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, kako bi se službeno finalizirao dogovor kojim se omogućava Srbiji uskladištavanje 500 milijuna prostornih metara plina u Mađarskoj.

Stručnjaci ocjenjuju da je taj sporazum značajan zato što plavo gorivo Srbiji stiže preko Bugarske, koja je članica Europske unije, a neizvjesno je kakve će odluke Bruxelles donositi u budućnosti.

“Dobro je što će Srbija uskladištiti plin u Mađarskoj, jer nitko ne može prognozirati kakva nas zima očekuje po pitanju energetskih odnosa”, ističe Jelica Putniković, urednica portala “Energija Balkana”.

“Bugarska je obećala da neće prekidati tranzit i nadam se da do toga neće doći, ali treba imati rezervu”, dodala je Putniković. Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocjenjuje da sporazum o skladištenju predstavlja tračak svjetla u moru tame. Mađarska je, kako ističe, jedina država EU koja je pružila ruku Srbiji.

“Bojim se da će na jesen naša zemlja biti izložena još snažnijim pritiscima da uvede sankcije Rusiji i da će se omča oko srpskog vrata sve jače stezati”, smatra Savić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je početkom tjedna da će Srbija krenuti sa utiskivanjem. “U Banatskom Dvoru trenutno je uskladišteno 195 milijuna prostornih metara plina, a treba napuniti do 269,5 milijuna za dva mjeseca”, kazao je Vučić.

“Tako ćemo imati ukupno 770 milijuna prostornih metara. Prema najgorem scenariju, Srbija s tim plinom može izdržati više od 100 dana, što je de facto cijela zima”, istaknuo je predsjednik Srbije.

Tijekom zime, ako je umjereno hladno, Srbija troši od 10 do 12 milijuna kubika plina dnevno, a kada je veći minus, i 15 milijuna. Iz Banatskog Dvora u toku dana može se istisnuti maksimalno pet milijuna kubnih metara.

Prema dogovoru s Mađarskom, Srbija će tijekom najhladnija tri mjeseca moći povlačiti šest milijuna kubika, što je ukupno 11 milijuna.

Kako ocjenjuje Putniković, u slučaju da Srbija bude odsječena od dotoka tokom najhladnijih dana, to će biti dovoljno za grijanje i potrošnju u kućanstvima, za značajne javne ustanove, poput bolnica i dijela gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close