S&P potvrdio kreditni rejting Srbije na razini BB+

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2023. u 08:09
Foto: Shutterstock

Agencija naglašava da je postupnim povećanjem referentne kamatne stope spriječeno daljnje širenje inflatornih pritisaka.

Agencija Standard and Poors potvrdila je Srbiji kreditni rejting na razini BB+, usprkos još uvijek izraženim međunarodnim rizicima i posljedicama geopolitičkih događanja na globalnu ekonomiju. Istovremeno, potvrđeni su stabilni izgledi za daljnji rast rejtinga, objavila je Narodna banka Srbije.

”Činjenica da je Srbija, unatoč svim globalnim neizvjesnostima s kojima se suočava, još uvijek na pragu dobivanja investicijskog rejtinga još je jedna potvrda da Srbija vodi adekvatnu ekonomsku politiku u uvjetima višedimenzionalne krize koja traje već više od tri godine”, istaknula je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Agencija naglašava da je postupnim povećanjem referentne kamatne stope spriječeno daljnje širenje inflatornih pritisaka, kao i da su srednjoročna inflacijska očekivanja uvelike ostala usidrena zahvaljujući kredibilitetu monetarne politike, zaoštravanju monetarnih uvjeta i održana relativna stabilnost tečaja.

Ističu dokazanu vjerodostojnost ukupne ekonomske politike, povoljne izglede za dugoročni rast Srbije, fiskalnu disciplinu, smanjene potrebe za financiranjem i opadajuću putanju javnog duga.

Visok priljev izravnih stranih ulaganja, koji je odigrao značajnu ulogu u širenju izvoznih kapaciteta i njihovom većem stupnju diversifikacije, kao i rastu deviznih rezervi zemlje, za koje se procjenjuje da će u srednjem razdoblju biti na primjerenoj razini.

Agencija također ocjenjuje da je financijski sektor dobro kapitaliziran, likvidan i profitabilan, kao i da je udio problematičnih kredita u ukupnim kreditima najmanje 3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close