Šok na šok! Astronomske cijene tjeraju kupce s tržnica u trgovine, evo koliko povrće plaćaju u susjedstvu

Autor: Nađa Irena Fišić , 23. listopad 2023. u 07:00
Foto: Mitar Mitrović / Pixsell

Cijena kilograma kestena skoro 7 eura, uz prosječnu mjesečnu plaću od 715 eura

Cijena kestena od 6 eura na zagrebačkim tržnicama izazvala je pravu buru među kupcima i u medijima. Ne samo kestena, nego i paprika, mrkve, krastavaca i ostalog povrća koje je uobičajeno spremati za zimnicu i čija cijena ne pada. Voće je isto tako dostiglo astronomske cijene, pa su ovoga ljeta trešnje, borovnice i maline za većinu bile rijetka poslastica, a ne pravilo zdrave ishrane.

Stoga smo provjerili kakve su cijene u glavnom gradu Srbije. U Beogradu tek počinje sezona kestena, a pronašli smo ga na jednoj od dvije najpopularnije tržnice u gradu – Bajloniju.

Šok od kestena

Kilogram kestena tamo stoji 800 dinara ili 6.80 eura.

“To je početna cijena, jer je sezona tek došla. Ali već vam sada mogu reći da neće padati ispod 600 dinara (5.10 eura) Prošle je godine bilo isto tako, čak smo počeli s 900 dinara po kilogramu,” rekao je prodavač na čijem štandu se prodaju prvi ovogodišnji kesteni – porijeklom iz Grčke.

950 dinara

cijena je ajvara, omiljene delicije kod srpskih potrošača

Pečeni kesteni, koji se u Beogradu mogu pronaći jedino oko glavne ulice, knez Mihajlove, te oko Terazija, kreću se od 150 za malu do 300 dinara za veliku mjericu. Odnosno od 1.30 do 2.50 eura. Treba napomenuti da za sada nije riječ o maronima, nego o kestenima, za koje prodavači nisu skroz sigurni odakle su, osim da su “domaći”.

Ako je u Zagrebu cijena kestena ono što je šokantno, onda je to u Beogradu cijena crvenih paprika roga. Sezona pečenja paprika već uvelike traje, a njihova je cijena po kilogramu od 250 do čak 450 dinara, odnosno 2.10 do 3.85 eura. Cijena ovisi o veličini i izgledu, te su ove manje i jeftinije ujedno i s manje “mesa” i više kožice pa samim time i manje ukusne. Ajvar je isto tako dosegao astronomsku cijenu od 950 dinara za pola kilograma (8.10 eura) – naravno onaj koji se cijeni – pravi domaći – pa je stoga postao prava delicija.

“Svi u obitelji obožavamo jesti pečenu papriku s češnjakom, to je uostalom duga tradicija ovdje na ovim prostorima. Ali za nas četvero treba najmanje kilogram i pol za samo jedan obrok. Ako pripremam za više puta i za zimnicu, računajte da mi treba bar 30 kilograma. To je minimum. Ove koje dobro izgledaju, velike i mesnate, koštaju oko 400 dinara. Ako mi i spuste na 300 zbog količine to je 9000 dinara (80 eura). Samo za papriku! Gdje je još da kiselim krastavce ili radim turšiju od mrkve i cvjetače. Ma katastrofa!”, ogorčena je Vladimira V. Koju smo susreli na Palilulskoj pijaci, jedinoj natkrivenoj u gradu, na koju su mnogi pohrlili s prvim niskim temperaturama nakon ljeta.

“Ove moje paprike su prave leskovačke, sve moja proizvodnja. Nije stvar u cijeni da je visoka, nego hoćemo li ih uopće imati za prodati. Ove je godine je u Leskovcu paprike napala buba smrdljivi martin, uništio je ogroman broj usjeva. Paradajz su napale bube tute, odnosno moljci paradajza, i to je upitno koliko ćemo imati za prodaju. Ova nam je godina katastrofa,” rekao je prodavač iz Leskovca, na jugu Srbije, koji ima štand na Kalenić pijaci – drugoj najpoznatijoj u Beogradu, te time opravdava visoku cijenu. Kod njega se paprika rog neće spuštati ispod 400 dinara, kao ni popularno volovsko srce, domaći paradajz koji je 350 dinara. No i paprike roge iz Šapca su oko 400 dinara, kao iz svih ostalih dijelova Srbije.

Kilogram sirove cikle košta 130 dinara (1.10 eura), poriluka 150 (1.30 eura), isto je za mrkvu i krastavce, dok za vezicu peršina treba izdvojiti 50 dinara (0.40 eura), a za rotkvice 60 (0.50 eura).

Prodavači tvrde kako su cijene neznatno išle gore od prošle godine, za kojih 30 do 50 dinara maksimalno.

Krumpir, bijeli i crveni, košta 150 dinara po kilogramu, odnosno 1.30 eura i isto tako se na tržnicama neće spuštati ispod toga. Najpopularniji je onaj iz Ivanjice, selu kraj Čačka. Usjeve su taj predio Srbije bube poštedjele, jer se nalazi na tisuću metara nadmorske visine. Taj je kraj inače poznat kao kraljevstvo malina.

Upravo je malina – kraljica voća u Srbiji – i dalje zbog cijene nedostižna za većinu stanovnika u svakodnevnoj prehrani. Iako je ljeto prošlo, maline su i dalje uveliko zastupljene na tržnicama, a cijena je 1000 dinara po kilogramu ili 8.5 eura. Borovnice su duplo skuplje, grožđe se kreće od 200 dinara (1.70 eura) za crno, 250 (2.10 eura) za bijelo i 400 (3.40) za ono bez koštica.

Cijena mandarina i to onih iz Opuzena s Neretve je između 250 (2.10 eura) i 200 dinara (1.70 eura). Prodavači na tržnicama Bajloni i Kalenić navode kako neće padati ispod 200 dinara za sada, te kako ih nisu spuštali ni prošle godine i to cijelu sezonu.

Trgovine profitirale

Kupci se stoga sve više okreću kupovini voća i povrća u lancima dućana kao što su Dis, Roda, Maxi, Lidl, Idea ili Tempo.

Jer primjerice kila krumpira se na akcijama može kupiti već od 70 dinara, a crvene rog paprike za 220 dinara. Krastavci su između 70 i 100 dinara, dok mrkva ne prelazi 80 dinara po kilogramu.

Usporedbe radi, prosječna neto plaća u Srbiji, prema podacima srpskog Republičkog zavoda za statistiku, u srpnju je iznosila 83 781 dinar ili 715 eura.

U Hrvatskoj je u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća, s uključenim dodacima na plaću, iznosila 1,140 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close