Softverske tvrtke u Srbiji nisu spremne za primjenu e-faktura

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2022. u 06:02
Za sve oko e-faktura softverske firme trebaju vremena kako bi projektirale i kreirale rješenja/Shutterstock

Udruženje proizvođača softvera Srbije zatražilo da se primjena e-faktura odgodi. U suprotnom, ako bude zastoja u primjeni, blokirat će se ekonomija.

Softverske firme nisu spremne za punu primjenu e-faktura, zbog čega je Udruženje proizvođača softvera Srbije (UPSS) zatražilo da se njihova primjena odgodi, piše internetski portal ekapija. U suprotnom, ako bude zastoja i neefikasnosti u primjeni, blokirat će se cijela ekonomija, priopćilo je to Udruženje.

Prema ocjeni Udruženja, glavni razlozi za odlaganje su: – Sistem nije testiran u punom opterećenju i ako bude zastoja, ne postoji način da se premaši problem, blokirat će se kompletna privreda. Sistem još uvijek ima zastoje u radu, a realno je očekivati da će se to pojačati kad se broj korisnika višestruko poveća.

– Sistem e-faktura se još uvijek mijenja, potrebno je mnogo više od raspoloživog vremena da bismo prilagodili programe u skladu s najnovijim izmjenama. Vrlo je vjerojatno da će biti potrebno još korekcija za finalizaciju sistema, što će dodatno otežati prelazak. Još uvijek dobijaju zahtjeve od velikih sistema koji zahtijevaju prilagođavanje formata faktura njihovom poslovanju. Takvo prilagođavanje nije jednostavno i zahtjeva ozbiljno angažiranje.

Nedostaje kapaciteta
– Softverske firme nemaju kapacitet da u ovako kratkom vremenu reagiraju na nove zakonske izmjene, tehničke izmjene u SEF-u, kao i izmjene u protoku dokumentacije između privrednih subjekata koje su direktna posljedica prethodnog. Za sve to softverske firme treba da projektiraju i kreiraju rešenja, da ih instaliraju kod svih korisnika i obuče korisnike za njihovo korištenje.

– Nova godina je veoma loš termin za početak projekta ove veličine, jer su softverske firme i korisnici opterećeni prelaskom na novu poslovnu godinu, godišnjim popisima i implementacijom novih propisa. Dodatni su problem praznici koji smanjuju broj raspoloživih radnih dana.

1.

siječnja 2023. godine korištenje sistema e-faktura postaje obavezno za većinu firmi

– Korisnici nisu uspeli da usklade svoje poslovne procedure i navike principima evidencije zahtijevane od strane SEF-a. Biće potrebno dodatno vreme da se korisnici obuče, usvoje osnovne koncepte i korgiju svoje poslovanje.

– Premaiskustvima iz drugih zemalja, preporučeno je da se ovako velike izmene rade u fazama: prvo se sistem uvodi u najveće firme, zatim posle određenog vremena u srednje i na kraju male. Time se oslobađaju resursi i dobiva prostor za korekcije sistema kojih će sigurno biti.

– Neki od važnih pravila i propisa nisu razjašnjeni u dovoljnoj mjeri da osiguraju pravno sigurno i proceduralno jasno sprovođenje poslovnih procedura.

Obveza za tvrtke
Korištenje sistema e-faktura od 1. siječnja 2023. godine postaje obavezno za većinu firmi. “Smatramo da je u pitanju strateški projekta od ogromne važnosti za Srbiju i spremni smo da koliko je to u našoj moći pomognemo u njegovoj realizaciji.

Međutim, želimo da vas upozorimo da naglo uvođenje bez odgovarajuće pripreme može da napravi ogroman broj problema i nanese nenadoknadive štete privredi”, ocjenjuje
UPSS.

Komentirajte prvi

New Report

Close