Snižavanje trošarina na gorivo državu koštalo 20 milijardi dinara

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2023. u 22:00
Od trošarina na duhanske proizvode ove se godine očekuje oko 121,5 milijardi dinara/D. Špehar/PIXSELL

Fiskalni savjet procjenjuje da je snižavanje trošarina na derivate nafte koštalo državu u prošloj godini više od 20 milijardi dinara.

Nakon rebalansa budžeta Srbije za 2022., prihodi od trošarina iznosit će oko 336,8 milijardi dinara, što je za 0,8 milijardi dinara manje u odnosu na prvobitnu budžetsku projekciju.

Trošarine na derivate nafte smanjene su za 9,2 milijarde dinara, na duhanske proizvode povećane su za pet milijardi, dok su ostale trošarine na energiju, alkoholna pića i kavu uvećane za 3,4 milijarde dinara, prenosi analizu mjesečnika Biznis i financije portal danas.rs.

Fiskalni savjet procjenjuje da je snižavanje trošarina na derivate nafte koštalo državu u prošloj godini više od 20 milijardi dinara.

Budžetski prihodi od trošarina u ovoj su godini projektirani na oko 322 milijarde dinara, što je znatno manje u odnosu na prošlogodišnje prihode. Dodatno smanjenje je posljedica najavljenog prilagođavanja akcizne politike rastućim cijenama energenata i inflaciji, zaključuju u Fiskalnom savjetu.

Akcize na naftne derivate su jedina kategorija poreznih prihoda za koju se planira međugodišnje smanjenje, i to s oko 177 milijardi dinara u 2022. na 169 milijardi dinara ove godine. Nasuprot smanjenju prihoda od akciza na derivate nafte, budžetom za 2023. projektiran je blagi rast prihoda od akciza na duhanske proizvode, za oko dvije milijarde dinara.

Očekuje se da će ovi prihodi dostići oko 121,5 milijardi dinara, pri čemu najznačajniju stavku predstavljaju cigarete, koje čine 98% ukupnih akciznih prihoda od prerađevina.

Prihodi od ostalih trošarina na električnu energiju, alkoholna pića i kavu za 2023. projektirani su na oko 41,6 milijardu dinara, što je povećanje za oko četiri posto u odnosu na očekivane prihode u 2022. Budžetski plan je da će trošarine na električne energiju rasti, dok će ukupan iznos trošarina na alkohol i kavu padati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close