Smirivanje cijena na srpskom tržištu nekretnina, sve manje se kupuje na kredit

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Sada ‘keš kupci’ čine već više od 80 posto transakcija, s tendencijom daljnjeg rasta.

Potražnja za nekretninama u Srbiji ne jenjava, ali nakon što su cijene prošle godine iz raznih razloga znatno porasle, sada su se smirile.

Primjetno je da se, prema riječima agenata, stanovi vrlo lako prodaju po cijeni nižoj za 10 posto od one koju smo imali prošle godine na vrhuncu te da je sve manje onih koji kupuju na kredit.

Rast potražnje
Prosječna cijena četvornog metra novogradnje u Srbiji lani je iznosila nešto manje od 1.790 eura, što je 17,6 posto više nego godinu ranije.

10

posto jeftiniji su stanovi na početku ove godine, u usporedbi s vrhuncem koji je bio ujesen 2022.

“Tržište stambenih nekretnina bilježi kontinuirani rast cijena u posljednjih pet i više godina. Tome je najviše pridonio kontinuirani rast potražnje, imajući u vidu da je broj prodanih jedinica u Beogradu porastao za oko četiri posto tijekom 2022. godine”, rekla je za Danas Jana Jovanović, menadžerica odjela za istraživanje tržišta jugoistočne Europe u CBRE.

Veliki porast najamnina u prošloj godini, kaže, učinio je stanove atraktivnim kao prihodovnom vrstom investicije. Osim toga, popraćen inflatornim pritiscima kao i rastom cijena građevinskog materijala, investitori su to iskoristili za povećanje cijena, na što su kupci i dalje pozitivno reagirali.

“Gledajući podatke o broju prodanih stanova u zadnjem kvartalu prošle godine, zabilježen je rast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, što govori da potražnja za stanovima u Srbiji ne opada – kaže Jana Jovanović..

“Stambeni krediti su dugoročni, a podizanje kamata značajno povećava rate kredita i izravno utječe na smanjenje potražnje. Na razvijenim tržištima to znači drastičan pad potražnje, dok je kod nas situacija bitno drugačija. I prije rasta kamata na našem su tržištu dominirali gotovinski kupci, gdje je preko 70 posto transakcija bilo iz osobnog kapitala kupca.

Sada ‘keš kupci’ čine već više od 80 posto transakcija, s tendencijom daljnjeg rasta”, ističe Jana Jovanović. Naime, prema podacima Udruženja banaka Srbije, u ukupnoj vrijednosti kredita stambeni su zauzimali čak 44 posto, što je nešto više u odnosu na veljaču prošle godine, kada su imali 42,1 posto.

Manje kredita
Direktor Art nekretnina Uroš Jovanović kaže da udio kupnje na kredit u odnosu na gotovinu opada od 2020. te da je u jednom trenutku taj postotak bio oko 30 posto, a sada je pao na ispod 15 posto. “Posljednjih mjeseci pada broj transakcija, cijene na tržištu su porasle, potražnje i dalje ima, no trenutno je realizacija smanjena jer su cijene otišle previsoko”, napominje Uroš Jovanović.

Podsjeća da je oko 200.000 Rusa došlo u Srbiju. Kad bi se samo 10 posto njih odlučilo na kupnju, kako kaže, to bi bila velika brojka.

“Smanjuje se broj transakcija, cijene su se smirile, ali zadnjih mjesec dana primjećujemo da je ono što se najbrže prodaje i do 10 posto jeftinije od onoga što smo imali na vrhuncu, prije nekoliko mjeseci”, kaže direktor Art Nekretnina.

Komentirajte prvi

New Report

Close