Smijenjeno rukovodstvo ŽIT-a, gubitak milijun eura

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2023. u 06:18
foto: pixabay

Smanjeni direktor Jovica Vasiljević je, tvrdi Bašanović, namjerno urušavao rad ŽIT-a, tvrtke kćeri Železnica Srbije i u vlasništvu države, a zapošljava oko 120 radnika.

Vlada Srbije smijenila je rukovodstvo poduzeća Željeznički integralni transport (ŽIT), a pomoći će i da se isplate zaostale plaće, rekao je Zoran Bašanović, predstavnik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i glavni povjerenik sindikata u ŽIT-u, pišu svi srpski portali.

Smanjeni direktor Jovica Vasiljević je, tvrdi Bašanović, namjerno urušavao rad ŽIT-a, tvrtke kćeri Železnica Srbije i u vlasništvu države, a zapošljava oko 120 radnika.

“Prekinuli smo rad 22. svibnja, a rukovodstvo na čelu s Vasiljevićem obrazložilo je da je to učinjeno zbog blokade računa, iako su sutradan na taj račun pristigla određena sredstva”, rekao je Bašanović.

Taj sindikat je organizirao proteste pred zgradom Vlade Srbije 1. i 2. kolovoza, sa zahtjevom da se smjeni rukovodstvo i pokrene poslovanje poduzeća. Bašanović je rekao da je direktor Vasiljević namjerno urušavao firmu s ciljem da posao kontejnerskog pretovara ŽIT-a prepusti privatnicima.

Istakao je da na to upućuje činjenica da rukovodstvo, na čelu s Vasiljevićem koji je u ŽIT došao s mjesta sekretara Sekretarijata za javni prijevoz Grada Beograda 15. siječnja ove godine, u urušilo rad poduzeća usprkos obećanjima da će podići produktivnost u pružanju transportnih usluga.

“Rukovodstvo je umjesto ispunjenja obećanja odbijalo poslove i nije registriralo transportnu mehanizaciju s obrazloženjem da je to, navodno nerentabilno”, rekao je Bašanović. Gubitak ŽIT-a u četiri mjeseca ne rada je oko milijun eura.

ŽIT je poslovao na lokaciji Savski amfiteatar, na površini od 10,5 hektara, ali je država preselila to poduzeće na Makiš kako bi se oslobodilo zemljište za proširenje naselja Beograd na vodi.

Na Makišu je ŽIT dobio oko četiri hektara na terminalu u željezničkoj stanici Makiš-Beograd na 2,5 hektara, a na 1,5 hektar se gradi novi kontejnerski terminal u koji je država uložila 6,5 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close