Slovenske kompanije u Srbiji traže spas za nedostatak radne snage

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2024. u 06:10
Slovenija ne može bez strane radne snage, a učenje slovenskog i integracija znatno su brži za radnike iz zemalja bivše Jugoslavije/Shutterstock

Slovenija ne može bez strane radne snage, a integracija radnika iz regije ide znatno brže.

Slovenski ministar gospodarstva, turizma i sporta Matjaž Han ovih je dana boravio u službenom posjetu Srbiji.

Ministrica gospodarstva Srbije Adrijana Mesarović istaknula je na sastanku s gospodarskom delegacijom Slovenije na čelu s ministrom Hanom da je Srbija najatraktivnija investicijska destinacija u regiji, koja je prošle godine privukla 4,5 milijardi eura izravnih stranih ulaganja (FDI).

Jačanje suradnje
Na sastanku kojem je nazočio i veleposlanik Slovenije u Beogradu Damjan Bergant, razgovaralo se o mogućnostima unapređenja i jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.

Sugovornici su napomenuli da postoji intenzivan politički dijalog između državnih predstavnika na svim razinama, ali da postoji dodatni prostor i potencijal za unapređenje suradnje.

Han je sudjelovao i na službenom otvaranju inovacijskog centra za pametnu proizvodnju u Novom Sadu. Riječ je o projektu razvojne pomoći koji Slovenija provodi i sufinancira u Srbiji uz pomoć Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj. Žele brže razvijati digitalne tehnologije i integrirati ih u srpska mala i srednja poduzeća, a cilj je da to bude svojevrsno balkansko središte digitalnih inovacija i umjetne inteligencije.

Važan izvor radne snage

Srbija je po broju izdanih boravišnih i radnih dozvola na trećem mjestu među zemljama iz kojih dolaze strani radnici.

No, glavna se priča ipak odvija na marginama ovog posjeta jer slovenski poduzetnici aktivno traže radnu snagu na srpskom tržištu.

Budući da slovenski poslodavci u mnogim djelatnostima već duže vrijeme ne mogu pronaći dovoljno kadra, a potrebe na tržištu rada su sve veće, više od 50 njih u organizaciji Zavoda za zapošljavanje ponovno je otišlo u Srbiju gdje su se predstavili potencijalnim radnicima, piše RTV Slovenije.

Slovenija ne može bez strane radne snage, a učenje slovenskog i integracija znatno su brži za radnike iz zemalja bivše Jugoslavije. Više od 50 slovenskih poslodavaca, zajedno s predstavnicima slovenskog Zavoda za zapošljavanje, otputovalo je u Srbiju, gdje su se ovih dana predstavili potencijalnim radnicima u Beogradu i Nišu, javlja RTV Slovenija.

U Sloveniji se traže radnici u svim sektorima – zdravstvu, socijalnoj skrbi, prometu, ugostiteljstvu, proizvodnji, rekla je glavna direktorica slovenskog Zavoda za zapošljavanje Greta Metka Barbo Škerbinc.

Srbija je po broju izdanih boravišnih i radnih dozvola na trećem mjestu među zemljama iz kojih dolaze strani radnici. Nina Dinić je, primjerice, prije godinu dana došla u Sloveniju iz Niša, položila je ispit iz slovenskog jezika, a radi u ljubljanskom kliničkom centru gdje je potrebno još 200 medicinskih sestara. U međuvremenu i na Balkanu nedostaje radnika, a one koji žele u inozemstvo pozivaju Austrija i Njemačka s većim plaćama.

Pomama za radnicima
Ako im Slovenija ne osigura uvjete za dolazak i ostanak, još više radnika morat će se naći u Indiji, Nepalu, Bangladešu i na Filipinima.

“Bojim se da će tada engleski postati osnovni jezik, što nije u redu ako živimo u Sloveniji”, rekla je Vesna Tadić iz ljubljanskog Kliničkog centra. Brža procedura bi pomogla, ali ne da radnici daju otkaz u domovini i onda čekaju.

“Sređivanje svih papira traje oko četiri mjeseca”, objašnjava Roman Tadina iz Termi Olimia. “Time se potiču i drugi oblici rada, poput rada na crno, a radnici odlaze i u druge zemlje”, upozorava glavni ravnatelj Zavoda za zapošljavanje.

Kako također kaže, primjer bi mogao biti zakon o poplavama koji je omogućio strancima da brzo počnu raditi na otklanjanju posljedica, dok je postupak za sve dozvole još bio u tijeku.

Komentirajte prvi

New Report

Close