Slovenija zbog duga tužila najvećeg izvoznika oružja iz Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 30. travanj 2024. u 05:32
Foto: SHUTTERSTOCK

Slovenci su dug pokušali naplatiti barem u oružju, ali nije im uspjelo.

Država Slovenija je pred sudom u Beogradu tužila srpsku državnu tvrtku “Jugoimport SDPR”, koja je jedan od najvećih izvoznika oružja iz Srbije.

Prema informacijama do kojih je došla Nova.rs, Slovenci od SDPR-a traže oko 7,2 milijuna dolara, a kao temelj spora navodi se “dug”.

Teško do informacija
Već nekoliko godina izvan javnosti traje spor između Republike Slovenije i “Jugoimport SDPR”, državne tvrtke koja je jedan od najvećih izvoznika oružja iz Srbije. Prema službenim registrima, tužba je podignuta zbog duga, a Slovenci traže isplatu 749.452.754 dinara.

Na stranicama Ministarstva pravosuđa, gdje se uz broj predmeta mogu pronaći i podaci o samom sudskom postupku, piše da je iznos spora 7.211.393 dolara, te da je žalbeni postupak u tijeku.

Kako je došlo do tužbe države Slovenije protiv SDPR-a pokušali smo doznati na nekoliko adresa. Nova.rs kontaktirala je odvjetnicu tužitelja, odnosno Republike Slovenije, Mariju Smiljanić Pilčević, no ona je odbila govoriti na tu temu. Sličnu je bilo i kad se kontaktiralo odvjetnika Olivera Živkovića, koji zastupa SDPR, koji nam je također rekao da ne može govoriti na tu temu.

7,2

milijuna dolara iznosi dug Jugoimporta, tvrdi slovenska strana

Slovenci su dug prije nekoliko mjeseci pokušali naplatiti barem u oružju, ali nije im uspjelo. “Jugoimport SDPR” osnovan je 1949. godine, a vremenom su proizvodni kapaciteti premašili domaće tržište. Danas zapošljava više od 350 ljudi, a lani je tvrtka ostvarila dobit od oko 5,1 milijun eura. To je oko dva milijuna eura veća zarada u odnosu na ostvarenu 2022.

A prema službenim podacima do kojih je došla “Nova”, Jugoimport SDPR je tvrtka koja je u proteklih nekoliko godina dobila najviše dozvola za izvoz oružja. Slično je i sa vrednostima ugovorenih poslova, gde je rame uz rame sa “Prvim Partizanom”.

U 2023. SDPR je sklopio poslove vrijedne 263.767.970 dolara, a od 2020. do kraja prošle godine sklopili su poslove vrijedne više od pola milijarde dolara.

Izvoz u Izrael posebno je porastao početkom ove godine. Nova ekonomija je objavila da je izvoz u zemlju koja se bori protiv Hamasa dramatično skočio u ožujku ove godine. Kako se navodi, njegova vrijednost samo tog mjeseca bila je oko 14,09 milijuna eura.

Riječ je o značajnom povećanju izvoza Jugoimporta u Izrael u odnosu na prethodna dva u listopadu i veljači, o čemu je BIRN pisao. Taj istraživački portal objavio je da su te pošiljke zajedno vrijedne “više od milijun eura”, a da su realizirane nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023. godine.

Novinari BIRN-a su na pitanje Ministarstva unutarnje i vanjske trgovine o vrijednosti ugovora dobili odgovor da se podaci o izvozu oružja u Izrael vode pod oznakom “strogo povjerljivo”.

Promjena na vrhu
Sredinom prošle godine dfošlo je do promjene na čelu Jugoimporta. Nakon sedam godina Nikola Banjac smijenjen je s mjesta predsjednika Uprave “Jugoimporta – SDPR”. Na to mjesto izabran je Žarko Mićin, odvjetnik i jedan od najbližih suradnika ministra obrane i čelnika SNS-a Miloša Vučevića.

Žarko Mićin godinama je u politici, a sudeći prema podacima Agencije za sprječavanje korupcije osam godina bio je zastupnik u Skupštini Srbije. No, široj javnosti nije toliko poznat.

Posljednjih godina krenuo je stopama Miloša Vučevića. Naime, on je bio šef kabineta gradonačelnika Novog Sada, u vreme dok je Vučević bio gradonačelnik. Kada je imenovan za potpredsjednika Vlade i ministra obrane, sa sobom je poveo i Mićina.

Kako je ranije objavio novosadski portal 021, od dolaska SNS-a na vlast 2012. godine Žarko Mićin, inače pravnik, obnašao je niz funkcija u Novom Sadu, a od 2014. bio je i skupštinski zastupnik.

Bio je član Nadzornog odbora ZIG-a, kao i Uprave AIK banke 2013. i 2014. godine, a zatim je bio izvršni direktor Zavoda za razvoj grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close