Slovenija, Srbija i EU osnivaju regionalnu burzu struje

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2022. u 08:00
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Sporazum predviđa poslovno spajanje Slovenske burze struje BSP i Srpske burze struje SEEPEX.

Operatori prijenosnih sustava iz Slovenije i Srbije ELES i EMS zajedno s Europskom burzom električne energije EPEX SPOT uspostavit će prvu regionalnu burzu električne energije za srednju i jugoistočnu Europu.

Novi pravni subjekt “Alpsko-jadranska dunavska burza električne energije – ADEX” ponudit će usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, s ciljem da poslovanje i usluge proširi na druge zemlje u srednjoj i jugoistočnoj Europi (CSEE), priopćila je Elektromreža Srbije.

ELES, EMS i EPEX SPOT u svom će vlasništvu imati jednaki broj dionica ADEX-a.

Sporazum predviđa poslovno spajanje Slovenske burze struje BSP i Srpske burze struje SEEPEX.

EPEX SPOT i operatori prijenosnih sustava ELES i EMS bit će osnivači i dioničari novoosnovane burze električne energije ADEX, s poslovnim sjedištem u Ljubljani i glavnim stalnim uredima u Ljubljani i Beogradu.

“Na ovaj način unaprjeđujemo tržišnu kulturu u regiji, osiguravajući najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rješenja, izuzetne burzovne usluge, transparentnost i inovativnost”, rekao je Aleksandar Mervar, glavni direktor ELES-a.

Jelena Matejić, glavna direktorica EMS-a, rekla je da će to izvanredno postignuće dodatno potaknuti razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti avangardni i održiv ”role model” za ostale zemlje srednje i jugoistočne Europe da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi.

“ADEX će CSEE zajednici ponuditi najbolja rješenja za trgovanje i kliring, a pomoći će i daljnjem rastu likvidnosti tržišta. Očekujemo također i da će ubrzati toliko željenu implementaciju projekata spajanja tržišta u regiji i time kompletirati paneuropsku integraciju spot tržišta električne energije”, rekao je Ralf Danielski, glavni izvršni direktor EPEX SPOT-a.

Da bi se ovo spajanje realiziralo moraju se dobiti regulatorna odobrenja, kao i provjeriti usklađenost s ostalim pravnim zahtjevima.

Anže Predovnik, direktor BSP Southpoola, istaknuo je da se poslovno okruženje u regiji mijenja.

“ADEX je novo poglavlje za BSP temeljeno na čvrstom povjerenju između svih partnera. To je osnovni preduvjet za uspjeh i sve strane zainteresirane za suradnju dobrodošle su da se pridruže”, rekao je Predovnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close