Šleper robe do Moskve poskupio s tri na 11 tisuća eura

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2022. u 06:33
Transport Srbija-Rusija umjesto 6-7 dana sada traje 15-20 dana/Ž. Bašić/PIXSELL

Transport robe prema Rusiji i dalje funkcionira, ali uz sve veći rizik prilikom tretiranja tereta od strane tranzitnih zemalja EU.

Otkako je zaratilo u Ukrajini srbijanski izvoz u Rusiju pao za 25 posto u ožujku o odnosu na isti mjesec 2021., piše portal danas.rs.

Ipak, u travnju je pad smanjen na samo 7%. Istodobno, uvoz iz Rusije u prva četiri mjeseca je 2,5 puta veći nego u istom periodu 2021., a to je prije svega posljedica značajnog poskupljenja energenata i sirovina.

Problem više nisu tečajne razlike nego cijene prijevoza. Dragoljub Vukadinović, predsjednik Metalca koji ima značajne poslove u Rusiji i Ukrajini, ističe da se “neka trgovina s Rusijom obavlja, ali s Ukrajinom ništa”. Trenutna razina Metalčevih poslovnih aktivnosti u Rusiji je na 70-80% onih od prije krize.

“Nekada je šleper robe do Moskve koštao 3000 eura, a prije dva dana smo dobili ponudu od 11.000 eura. Kamioni idu obilazno preko Poljske, Bjelorusije, Litve… Umjesto šest-sedam dana transport sada traje 15-20 dana”, napominje Vukadinović.

U izvještaju Privredne komore Srbije ističe se da transport robe prema Rusiji i dalje funkcionira, ali uz sve veći rizik prilikom tretiranja tereta od strane tranzitnih zemalja EU.

“Ozbiljne probleme u transportu predstavljaju i mirni protesti, uslijed kojih dolazi do blokade graničnih prelaza, kao što je to bio slučaj s prijelazom Kozlović-Kukuriki između Poljske i Bjelorusije. To je značajno produžilo čekanje na svim graničnim prelazima s EU.

Za transport robe iz Rusije u Srbiju, za izradu T1 tranzitnog dokumenta kroz EU, velika većina špeditera zahtijeva kupoprodajne ugovore uvoznika. Na granici s Poljskom u povratnim vožnjama s ruskom robom, sve je neizvjesnije otvaranje T1 tranzitnog dokumenta.

Iako je za sada transport moguć mogu se očekivati dalje mere EU koje će otežati prijevoz robe iz Rusije preko Europske unije, ali i ruske protumjere za koje će zemlje i tržišta odrediti zabranu izvoza proizvoda i sirovina iz Rusije”, navodi se u izvještaju PKS.

Problem je i nemogućnost osiguravanja robe u transportu. “Sve je teže angažirati vozače koji su spremni voziti zbog rizika od ratnih operacija kao i zbog izuzetno teških uvjeta, promjena ruta u toku vožnje i višednevnih čekanja na graničnim prelazima u iznimno teškim uvjetima”, navode iz Privredne komore Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close