Slab rod suncokreta u Srbiji, cijena pala 40 posto

Autor: Miroslav Kuskunović , 14. rujan 2023. u 07:02
Foto: Shutterstock

Vremenske prilike ove poljoprivredne sezone nisu išle na ruku poljoprivrednicima pa su problemi primjetni na gotovo svim usjevima.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić izjavio je kako je urod suncokreta podbacio, ali i da je cijena pala oko 40 posto u odnosu na prošlu godinu, dok uljare očigledno nisu zainteresirane za otkup.

On je za agenciju Beta izjavio kako je akontacijska cijena suncokreta oko 40-41 dinar po kilogramu, dok je prošle godine sa subvencijom države bila oko 70 dinara.

“Česte padaline i oluja polomile su dosta stabljika suncokreta, urod je od dvije do 2,3 tone po hektaru, prosječan je u dobrim godinama bio 2,8 tona, a u požarevačkom kraju tri tone po hektaru. Iako su prinosi ove godine slabi, uljare nisu bile zainteresirani za otkup”, kazao je Savić.

Dodao je kako ne zna u čemu je problem, ali pretpostavlja da je zabrana izvoza ulja prošle godine utjecala da se tvornice nisu oslobodile zaliha.

Savić je rekao kako je sjetva suncokreta poljoprivrednike koštala od 120.000 do 135.000 dinara po hektaru i da zbog slabih prinosa i niske cijene poljoprivrednici imaju gubitak po hektaru oko 300 EUR.

“Ne pamtimo ovakve godine u kojima ne možemo pokriti troškove proizvodnje suncokreta, a ni cijene pšenice i kukuruza nisu bolje”, rekao je Savić.

Vremenske prilike ove poljoprivredne sezone nisu išle na ruku poljoprivrednicima pa su problemi primjetni na gotovo svim usjevima. Tijekom srpnja i kolovoza, kada je trebalo više oborina za kukuruz, nije ih bilo dovoljno.

Uzgajivači suncokreta ove godine neće proći tako dobro. Prinosi su lošiji od prosjeka. Kukuruz je prošao bolje, negde je i legao, ali u nekim dijelovima Srijema prinos će biti veći od očekivanog. Soja će, prema prvim procjenama, biti dobra, čak i bolja u odnosu na prethodne dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close