Skuplje sirovine podigle cijene čokolade na srpskom tržištu

Autor: Miroslav Kuskunović , 07. ožujak 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Kakao se najviše proizvodi u Gani i Obali Bjelokosti, a trgovci su zabrinuti zbog posljedica klimatskog fenomena El Nino.

Čokolada se posljednjih godina prodaje u sve manjem pakiranju, dok je za nju potrebno izdvojiti sve više novca.

Dodatni udar na džepove ljubitelja ovog, ali i drugih slatkiša, koji se prave od kakaoa, bit će poskupljenje ove osnovne sirovine. Izvještaji sa svjetskih burzi pokazuju da su cijene kakaoa ovih dana dostigle novi povijesni maksimum od približno 6.400 dolara po toni.

Globalni problem
Potres na globalnom tržištu, neminovno će podići cijene i srpskih konditorskih proizvoda. Mliječna čokolada je u Srbiji u protekloj godini poskupjela oko 10 posto. Kilogram je u studenom 2023. godine koštao 1.380 dinara, dok se je godinu dana ranije mogao kupiti za 1.234 dinara.

Tko su najveći konditori u Srbiji?

Najveće tvrtke registrirane za proizvodnju kakaa, čokolade i konditorskih proizvoda su SwissLion, Pionir, Štark, Bambi, Jaffa, Medela, Benilian, Neli.

Kakao se proizvodi, prije svega, u Gani i Obali Bjelokosti, a trgovci su zabrinuti zbog posljedica klimatskog fenomena El Nino koji uzrokuje suše u zapadnoj Africi, regiji gdje se proizvodi 75 posto ove sirovine ključne za pravljenje čokolade.

U Udruženju za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije za RT Balkan kažu kako je utjecaj na cijene neizbježan s obzirom da je Srbija ovisna od sirovina za proizvodnju čokolade. U 2023. godini je uvezla 18.420 tona kakao zrna i proizvoda od kakao zrna, što je rast od 2,6 posto u odnosu na 2022. godinu. Sirovina je plaćena 70 milijuna eura, što je vrijednosno rast uvoza od 20,7 posto.

“Zemlje iz kojih najviše kupujemo kakao u zrnu i proizvoda od kakao zrna su Obala Bjelokosti sa 40 posto udjela, zatim Francuska 21% i Nizozemska sa oko 11%, dok je preostalih 28 posto iz Gane, Kine, Perua”, kažu u PKS.

U PKS napominju da se uvoz proizvoda i poluproizvoda od čokolade i proizvoda od čokolade u pakiranjima većim od dva kilograma na petogodišnjem prosjeku smanjio, dolaskom kompanije Barry Callebaut koja u Srbiji proizvodi ne samo za domaće tržište, već i sirovinu za izvoz, tako da je od uvoznika ovog proizvoda Srbija postala izvoznici istog i uvoz se drastično smanjio. U 2023. godini je imala rast izvoza sirovina od 25,1 posto.

Od 2017. godine do 2022. godine uvoz čokolade količinski se udvostručio, ali je u 2023. godini uvoz čokolade imao količinski pad od 12,7 posto, a vrijednosno rast od 2,2 posto, što znači da je u inozemstvu kupljeno manje čokolade, ali za više novca, zbog rasta cijena. Količinski je uvezeno 12.158 tona. Izvoz čokolade količinski je imao rast od 19,5 posto, a vrijednosno 35,7 posto. Srbija je izvezla oko 7.503 tona, sa porastom svih kategorija čokolade.

10

posto poskupjela je mliječna čokolada prošle godine u Srbiji

“Naša konditorska industrija oko 60 posto proizvoda izvozi na tržište BiH, Crne Gore i Makedonije, a ostatak odlazi u Hrvatsku, Rusku Federaciju, Njemačku. Imali smo rast u 2023. godini od 24,5 posto, dok je uvoz bio veći za 15 posto. Zemlje iz kojih smo najviše uvozili su Njemačka i Poljska preko 50 posto, zatim Hrvatska, BiH, Italija, Turska, Austrija, Nizozemska”, navode u PKS.

Jaki brendovi
“U konditorskoj industriji se stalno ulaže u nove tehnologije, a prisutna je i raznovrsnost u asortimanu. Najveće tvrtke registrirane za proizvodnju kakaoa, čokolade i konditorskih proizvoda i proizvodnju dvopeka, keksa, trajnog peciva i kolača su SwissLion, Pionir, Štark, Bambi, Jaffa, Medela, Benilian, Neli”, navode iz PKS.

U Srbiji ukupno posluje nešto više od 200 kompanija koje se bave proizvodnjom dvopeka, keksa, kolača, kakaoa, čokolade i konditorskih proizvoda, a godišnje se osnuje do 10 novih. U Udruženju za biljnu proizvodnju PKS ističu kako se iz godine u godinu povećava broj poduzetnika iz iste djelatnosti i da se kreće između 300 i 350, a godišnje se osnuje do 30 poduzetničkih radnji koje nude slatki program.

Komentirajte prvi

New Report

Close