Skladište plina Banatski dvor napokon ide u širenje kapaciteta

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Cestereg i prošireno podzemno skladište imat će kapacitet 1,5 milijardi kubika.

Proširenje podzemnog skladišta Banatski Dvor nakon desetljeća i pol raznih najava i dogovora na korak je do završetka. Kako doznaje eKapija, skladište će se sa sadašnjih 427 milijuna m3 proširiti na 711 milijuna m3.

Studija u izradi
Navedeno je u odluci o opsegu i sadržaju Studije o procjeni utjecaja na okoliš za projekt proširenja postojećeg podzemnog skladišta plina Banatski Dvor, koju je na zahtjev tvrtke Podzemno služiteje Banatski Dvor doo Novi Sad donio Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu okoliša.

Podsjetimo, ugovori i memorandumi o proširenju podzemnog skladišta plina Banatski Dvor potpisani su u tri navrata – najprije je 2015. u Moskvi svoj potpis na ugovor stavio sam predsjednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miler. Srbija i Srbijagas. Prema tom sporazumu, skladište se trebalo proširiti na milijardu kubika.

Nakon dvije godine na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu potpisan je Memorandum o razumijevanju, a potpisali su ga direktori Gazprom Exporta i Srbijagasa Elena Burmistrova i Dušan Bajatović.

Tim je dokumentom predviđena izrada studije tehničke i financijske isplativosti proširenja kapaciteta jedinog domaćeg podzemnog skladišta plina, koje je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma.

711

milijuna m3 plina trebao bi moći uskladištiti prošireni Banatski dvor

Kako je tada rečeno, ovisno o rezultatima studija, kapacitet podzemnog skladišta mogao bi se povećati sa 450 na 750 milijuna prostornih metara.

Posljednji ugovor o istoj stvari parafiran je 2019. između prvih ljudi Gazproma i Srbijagasa. Iste godine objavljeno je i da je u planu izgradnja skladišta u Itebeju, kapaciteta oko milijardu kubika, kao i još jednog u blizini Pančeva.

U ožujku ove godine Bajatović je izjavio da se planira proširenje Banatskog dvora na susjedno čestereško polje.

“Cestereg i prošireni Banatski Dvor mogli bi uskladištiti 1,5 milijardi kubika plina. Izgradnja Srpskog Itebeja, koji je udaljen 30 kilometara od Banatskog dvora, ostaje u planu”, rekao je direktor Srbijagasa za Politiku. Budući da su, navodi, Mađari poskupjeli skladište plina šest puta za utiskivanje, a tri i pol za istiskivanje, Srbija mora ozbiljno razmisliti o ubrzanom širenju kapaciteta skladišta plina.

Velike potrebe
Prvi čovjek Srbijagasa nedavno je također izjavio da će Srbija imati interkonektor od najvećeg europskog skladišta plina “Baumgarten” u Austriji preko mađarskog transportnog sustava do terminala Revitouzo u Aleksandrupolisu i pristup plinovodima TAP i TANAP pomoću Transbalkanskog plinovoda koji je nekad povezivao Ukrajinu, Bugarskoj i Grčkoj.

Koliko su Srbiji potrebni dodatni kapaciteti za skladištenje plina govori i činjenica da je u jeku energetske krize prošle godine s Mađarskom sklopljen ugovor o skladištenju 500 milijuna m3 plina u toj zemlji za potrebe Srbije, a o proširenju se razgovaralo i u sklopu te suradnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close