Skladišta žita u Srbiji puna, a proizvođačima ograničen izvoz

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2022. u 08:00
Vlada Srbije je u svibnju dijelom popustila i dozvolila mjesečni izvoz od 220.000 tona pšenice, 150.000 kukuruza.../D. Špehar/PIXSELL

Traže sastanak s predstavnicima Vlade kako bi predložili izmjenu kvota kojima je ograničen izvoz brašna, pšenice, kukuruza i rafiniranog jestivog ulja.

Zbog kvotama ograničenog izvoza u Srbiji vlasnici pšenice, kukuruza i ulja ne mogu izvesti višak ovih žitarica i osloboditi skladišta.

Tako ne mogu osigurati niti dovoljno novca za kupovinu žitarica i uljarica iz ovogodišnjeg uroda, upozorila je Sunčica Savović, direktorica poslovnog udruženja Žita Srbije, prenosi eKapija.

Suncokret opet zabranjen
Vlada je Srbije, naime, u ožujku zabranila izvoz brašna, pšenice, kukuruza i rafiniranog jestivog ulja, no nakon pritisaka izvoznika već je u svibnju popustila pravila i dopustila mjesečni izvoz od 220.000 tona pšenice, 150.000 kukuruza i osam milijuna litara rafiniranog suncokretovog ulja.

Kvote su ovog mjeseca za pšenicu i kukuruz ostale na istoj razini, ali je izvoz suncokretovog ulja ponovno zabranjen.

Zbog zabrana, a onda kvota na izvoz žitarica ovo će biti godina u kojoj će zalihe pšenice, od 700 tisuća tona, biti rekordne, upozorila je Savović. Što se kukuruza tiče istoga je za izvoz preostalo oko 800 tisuća tona.

Dodatni je problem, ističe direktorica udruženja Žita Srbije, što drugi tjedan za redom padaju cijene kukuruza i pšenice.

Ove se godine pak očekuje prinos od oko tri milijuna tona pšenice, za koji je upitno gdje će biti smještena s obzirom na to da silosi nisu ispražnjeni. ”Skladišta u ovom trenutku nisu spremna prihvatiti novu robu”, ističe Savović.

Troše 80-100 tisuća tona
Što se pak zaliha rafiniranog i nerafiniranog ulja tiče, u skladištima je, po njezinim procjenama, 40 do 45 tisuća tona, a ove se godine očekuje urod koji će biti ekvivalent oko 300 tisuća tona suncokretovog ulja. Istovremeno, godišnja potrošnja u Srbiji iznosi između 80 i 100 tisuća tona.

Udruženje Žita Srbije stoga traži sastanak s predstavnicima Vlade Srbije kako bi predložili izmjenu kvota.

Događa se tako da jedan dio svijeta nema dovoljno i ne može do tih, za prehrambenu industriju najvažnijih sirovina, a drugi pak nema kuda s njima.

Komentirajte prvi

New Report

Close