Sirovine za sladoled u Srbiji poskupjele i do četiri puta

Autor: Miroslav Kuskunović , 25. svibanj 2023. u 07:06
Foto: Shutterstock

Proizvodnja sladoleda u Srbiji raste 25 posto; izvezeno je 30.000 tona sladoleda vrijednog 63 milijuna eura, no problemi za čitav sektor nastavili su tijekom pandemije i lockdowna.

U Srbiji je tijekom 2021. godine proizvedeno 42.114 tona sladoleda, a godinu dana ranije 33.818 tona.

To znači da je ovaj segment industrije ostvario skok od 25 posto, pokazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS). Što se tiče izvoza, Srbija je u 2021. godini izvezla 30.000 tona sladoleda u vrijednosti od 63,5 milijuna eura.

Tržište sladoleda
Proizvodnjom sladoleda u Srbiji se bave ukupno 183 tvrtke, pokazuju podaci bonitetne kuće CompanyWall. Iako je pandemija korona virusa utjecala na rad ovih poduzeća, brojke iz službenih financijskih izvještaja pokazuju da je ukupna djelatnost ostvarivala sve bolje poslovne rezultate od 2019. do 2021. godine.

Tako je ukupna dobit tijekom 2019. iznosila 1,2 milijarde dinara, u 2020. godini 1,5 milijarde dinara, dok je 2021. dostigla čak 3,4 milijarde dinara. “Prije pandemije korona virusa i prije rata u Ukrajini nismo imali stagnacije, odnosno pada u poslovanju, što se može vidjeti po našem širenju, odnosno lokalima koje smo otvarali sve do 2020. godine.

Širenje Crne Gore

Crna ovca najavila je otvaranje lokala u Zagrebu, a imaju ideju i za širenje po Beogradu, ali i dalje. Sve ovisi o idućoj sezoni od koje pomalo i strahuju.

Korona je dovela do drastičnog pada prodaje i proizvodnje”, objašnjava za Biznis.rs jedan od vlasnika tvrtke Crna ovca Ivan Živić. Tijekom 2019. i 2020. godine, kako kaže, poslovali su u ozbiljnom minusu, ali su opstali zahvaljujući kreditima.

“To je bio jedini način. Da nije bilo kredita ne bismo uspjeli opstati, ali ih sada vraćamo. S druge strane, ono što je mnogo više pogodilo naše poslovanje, a i cijeli ugostiteljski sektor, je inflacija. Počelo je i da nestaje sirovina, a od nestanka šećera nama je mnogo veći problem bilo mlijeko.

Mljekare s kojima smo surađivali počele su gubiti suradnike, da proizvode znatno manje količine”, ističe ovaj proizvođač. Prema njegovim riječima, stanje se sada stabiliziralo, tako da šećera, mlijeka i svih ostalih sirovina ima, ali je problem što su cijene skočile i preko 100 posto.

Frikom na vrhu
“Recimo, nešto što je koštalo 300 dinara 2019. godine, sada košta i do 1.300 dinara. Zato smo morali malo korigirati cijene, a vjerojatno ćemo morati i ponovo, jer se osjeća i blagi pad prodaje u odnosu na vrijeme prije pandemije, naglasio je Živić.

Na listi najuspješnijih prema podacima CompanyWall-a posebno se izdvaja kompanija Frikom. Ukupni prihodi Frikoma porasli su u 2021. godini skoro 30 posto u odnosu na 2020. kada je zabilježno 12,6 milijardi dinara. Prihodi Frikoma u 2022. godini u blagom su padu. S druge strane, dobit je rasla iz godine u godinu, od 11,2 milijarde dinara u 2020, preko 13,2 milijarde sve do 13,5 milijardi u prošloj godini.

Druga na listi za 2021. godinu bila je kompanija Ice planet & Co, koja je trenutno u blokadi, a na listi proizvođača sladoleda više nije ni firma Mixer Ice, pošto je promijenila šifru djelatnosti. Uspješno posluje i Crna ovca iz Beograda.

Vlasnik te kompanije Ivan Živić istakao je da su najveći promet imali 2021. godine, ali da uzrok tome nije povećanje prodaje, nego to što su otvorili dva nova lokala. Što se tiče planova za Crnu ovcu, Živić kaže da ih nisu mijenjali.

“Već smo najavili otvaranje lokala u Zagrebu, a imamo ideju i za širenje po Beogradu, ali i dalje. Vidjet ćemo kakva će biti iduća sezona. Očekujemo da se tek sljedeće godine pojave pravi problemi”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close