Sindikati tvrde da će EPS biti privatiziran, iz Vlade demantiraju

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2023. u 07:08
Foto: unsplash

Odluku o pretvorbi Nadzorni odbor donio je već u prosincu prošle godine.

Sindikati radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) pobunili su se protiv moguće privatizacije tog javnog poduzeća za koju vjeruju da će uslijediti nakon transformacije iz javnog poduzeća u dioničko društvo. U Ministarstvu energetike opovrgavaju da se o privatizaciji uopće razmišlja. Kako je prenio Insajder, u snimku dijela sjednice Nadzornog odbora na kojem predsjednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević Đokin prijeti da će radnici EPS-a “dovesti bagere u Vladu Srbije”.

On kaže da je ministarstvo pokušalo “zakulisati” transformaciju EPS-a, što će, prema mišljenju Sindikata, na kraju dovesti “do njegovog potpunog uništenja”.

”Borim se da se struja dobiva iz uglja dok ga ima jer je to najjeftiniji domaći energent, siguran sam da to svakoj vlasti odgovara”, rekao je Đorđević.

Uvjeren je i da novi prijedlog pretvorbe EPS-a, za koji se zalaže Ministarstvo energetike preko svog predstavnika u NO-u, odgovara “isključivo trgovcima strujom”. Sve je počelo kada je na dnevni red sjednice NO-a stavljen novi prijedlog ministarstva o preoblikovanju EPS-a iz javnog poduzeća u dioničko društvo.

Odluku o pretvorbi Nadzorni odbor donio je već u prosincu prošle godine.

Njime je predviđeno da će EPS biti zatvoreno dioničko društvo u stopostotnom vlasništvu Srbije. Zato je dvojbe “izazvala” točka dnevnog reda o donošenju nove odluke, o čemu sindikat nije službeno obaviješten. Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da neće biti privatizacije Elektroprivrede Srbije (EPS), demantirajući tako navode sindikalista.

Prema njenim riječima, riječ je o “manipulacijama proteklih dana”, komentirajući optužbe sa sjednice Nadzornog odbora i usvajanje novog statuta, prenio je FoNet.

”Statut se bavi upravljanjem, svjedoci smo koliko je važno (u energetskoj krizi) imati jake energetske kompanije”, rekla je Đedović.

Komentirajte prvi

New Report

Close