Sindikati demantirali dogovor o minimalcu, odluka do 15. rujna

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Ministarstvo financija predložilo da se minimalac u idućoj godini poveća za 17,8 posto.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je danas da Kolegij Socijalno-ekonomskog vijeća (SES) nije postigao dogovor o visini minimalne plaće, te da je sjednica tog tijela bio je zakazan za 7. rujna kako bi se o tome raspravljalo.

Sindikalci čvrsti
“Na jučerašnjoj sjednici Kolegija SES-a raspravljalo se o povećanju minimalne plaće, ali nije donesena odluka jer to tijelo nema ovlasti za donošenje odluka, već je samo datum sjednice SES-a određen za 7. rujna o čemu će se još razgovarati”, rekao je Orbović za Betu.

Pojedini mediji objavili su prekjučer da je na Kolegiju SES-a postignut dogovor o povećanju minimalne plaće za 2024. godinu.

Orbović je rekao da u razgovoru na Kolegiju predstavnici države, predvođeni ministrom financija Sinišom Malim, nisu popustili pred sindikalnim zahtjevima da se minimalac poveća i za ovu godinu, te da za sljedeću njena vrijednost bude jednaka vrijednosti minimalne potrošačke korpe, koja je prema posljednjim podacima za svibanj iznosila oko 52.000 dinara.

“Država nije popustila pred našim zahtjevima, a mi nismo odustali od svojih stavova”, rekao je Orbović. Ministarstvo financija je na posljednjim pregovorima, 25. kolovoza, odbilo povećanje minimalne plaće za ovu godinu, koja bi se obračunavala od rujna, te predložilo da se minimalna plaća u idućoj godini poveća za 17,8 posto, na 47.154 dinara.

Prema Zakonu o radu, odluka o povećanju minimalne plaće mora biti donesena do 15. rujna, a ako se ne postigne dogovor između socijalnih partnera države, poslodavaca i reprezentativnih sindikata, konačnu odluku donijet će država.

Rasnije su sindikati objavili izračune prema kojima su samo u prva četiri mjeseca ove godine radnici u zaostatku više od 41.000 dinara, i to pod pretpostavkom da je i u travnju bio isti iznosi minimalne potrošačke košarice kao u ožujku (50.661 dinara), a vjerojatno nije.

To znači da su za prva četiri meseca 2023. građani zaposleni na minimalcu primili oko 160.000 dinara, a više od 201.000 dinara su potrošili na minimalnu potrošačku košaricu.

Obećanje ministra
Nakon ovotjednošnjeg sastanka na društvenim mrežama oglasio se samo ministar financija Siniša Mali. “Očekujemo da će točan iznos minimalne plaće biti poznat početkom rujna, ali to će sigurno biti najveće postotno povećanje u povijesti.

Važno je da povećanje bude uravnoteženo, kako bismo zadržali punu zaposlenost. Zahvaljujem poslodavaca i sindikata za konstruktivan dijalog”, najavio je Mali. 

Komentirajte prvi

New Report

Close