Seoskim turizmom bavi se 40 posto više gospodarstava

Autor: Miroslav Kuskunović , 10. siječanj 2023. u 07:00
Vaučere za subvencionirani odmor već je prvog dana prijave uzelo 50.000 građana/N. Čutuk/PIXSELL

Ove godine zabilježen je dosad najveći interes građana za vaučere za subvencionirani odmor.

U Srbiji je u prošloj godini broj evidentiranih gospodarstava koja se bave seoskim turizmom povećan 40 posto i trenutno je u sustavu e-turista registrirano više od 700 objekata ovog tipa, ali vjerojatno još toliko njih posluje u sivoj zoni, izjavio je srpski ministar turizma i omladine Husein Memić agenciji Beta.

“Jedan od razloga za pojačanu prijavu u sustavu e-turista je sudjelovanje u sustavu vaučera, budući da je u seoskim gospodarstvima prošle godine iskorišteno više od 10.000 vaučera. Istovremeno, imajući u vidu ekspanziju ruralnog turizma širom Srbije, pogotovo od početka pandemije, sigurno je najmanje još 700 seoskih gospodarstava koja posluju u sivoj zoni”, kaže Memić.

Ministarstvo turizma namjerava se baviti ovim problemom, “jer fizičke osobe koje izdaju privatni smještaj nelegalno predstavljaju nelojalnu konkurenciju svim ugostiteljima koji posluju po zakonu”. Nakon uspostavljanja Centralnog informacijskog sustava e-turiste, u drugoj polovini 2020. prvi je put dobivena realna slika broja i noćenja gostiju i to na svakoj destinaciji.

“Međutim, još uvijek postoji veliki broj vlasnika privatnog smještaja koji ne plaćaju porez i posluju na crno, tako da je broj smještajnih kapaciteta i gostiju na destinacijama i dalje veći nego što pokazuje statistika”, kazao je ministar.

Ove godine zabilježen je dosad najveći interes građana za vaučere za subvencionirani odmor. Već je prvog dana prijave građana podijeljeno više od polovice vaučera, od ponuđenih sto tisuća.

“Odluka o dodijeli dodatnih vaučera ovisi od makroekonomske situacije i mogućnosti u proračunu. Vrlo rado bismo prihvatiti odluku o dodijeli novih vaučera jer su višestruko doprinijeli razvoju domaćeg turizma – od razvoja novih destinacija, produžetka sezone i izlaska velikog broja ugostitelja iz sive zone”, rekao je ministar Memić.

Komentirajte prvi

New Report

Close