SEEPEX pokreće unutar-dnevno tržište električne energije u Srbiji

Autor: Miroslav Kuskunović , 30. ožujak 2023. u 07:17
Foto: Unsplash

Neizvjesnost koju nosi energija sa cijenom i raspoloživošću je u velikoj mjeri utjecala i na cijene električne energije koja je postala i burzovna roba, što sa sobom nosi dozu neizvjesnosti i mogućih turbulencija”, rekao je Lutovac.

Kompanija SEEPEX, član ADEX grupe i Operator organiziranog tržišta električne energije u Srbiji, najavila je pokretanje organiziranog kontinuiranog unutar-dnevnog tržišta električne energije u Srbiji u lipnju ove godine.

Kontinuirano unutar-dnevno tržište predstavljat će novi proizvod SEEPEX-a, srpske burze električne energije i dodatak već postojećem “dan-unaprijed” tržištu, rečeno je na stručnom skupu “Unutar-dnevno tržište električne energije u Srbiji” u Privrednoj komori Srbije. Miroslav Lutovac, savjetnik predsjednika PKS, istakao je da je u pitanju važan korak za otvaranje tržišta električne energije i nastavak usuglašavanja domaćih i standarda EU u tom sektoru. “Energija je u velikoj mjeri postala ozbiljan parametar u procjeni poslovnih aktivnosti. Neizvjesnost koju nosi energija sa cijenom i raspoloživošću je u velikoj mjeri utjecala i na cijene električne energije koja je postala i burzovna roba, što sa sobom nosi dozu neizvjesnosti i mogućih turbulencija”, rekao je Lutovac. Plan je da se domaće unutar-dnevno tržište električne energije, kako je najavljeno na skupu u PKS, što prije priključi jedinstvenom Evropskom prekograničnom unutar-dnevnom tržištu električne energije (Single Intraday Coupling – SIDC). “Ovo je samo posljednji segment u uspostavljanju kompletnog tržišnog okvira u cijelom mozaiku tržišta električne energije u Srbiji. Budućnost je već ovdje”, poručio je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close