Apeliraju na građane da ne kupuju zalihe šećera, jer time stvaraju dodatni pritisak

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2022. u 12:35
Maloprodajna cijena kristal šećera ograničena je na 89,99 dinara za kilogram/Shutterstock

Nadležni organi su utvrdili da je jedan veletrgovac, špekulant iz Kolubarskog okruga, izazvao poremećaj na tržištu, tako što je uskladištio 2000 tona šećera u tada jeftinijem pakovanju od jednog kilograma, da bi ga prodavao skuplje u rinfuzi.

Proizvođači šećera u Srbiji nastavljaju isporučivati trgovačkim lancima količine koje premašuju redovnu potrošnju, ali sve što dođe na police velikih i manjih trgovina odmah se proda, navode Novosti.

Iz Ministarstva trgovine apeliraju na građane da ne kupuju zalihe, jer time stvaraju dodatni pritisak i u proizvodnji i u maloprodaji. Kako navode, obje srpske šećerane su u ponedjeljak isporučile trgovinama 620 tona šećera, a isto toliko će i u utorak.

“To nadmašuje 2,5 puta dnevnu potrebu naše zemlje za šećerom” ističu u Ministarstvu trgovine.

“Prethodnih dana isporučivali su između 250 i 400 tona. Potražnja je i dalje visoka, u prosjeku dvostruko veća nego u istom razdoblju prošle godine, a negdje i trostruko.

To stvara logističke probleme, jer se police ne mogu napuniti takvom brzinom kojom građani kupuju. U nekim trgovačkim lancima za sat ili dva prodaju se količine koje su se ranije prodavale danima”, stoji u objavi Ministarstva trgovine.

Tržišna inspekcija će, naglašavaju, u suradnji s policijom nastaviti provjeravati pojavljuju li se špekulativne aktivnosti u maloprodaji, u smislu prikrivanja robe, iako do sada nisu utvrđene takve nepravilnosti.

Podsjetimo, nadležni organi su utvrdili da je jedan veletrgovac, špekulant iz Kolubarskog okruga, izazvao poremećaj na tržištu, tako što je uskladištio 2000 tona šećera u tada jeftinijem pakovanju od jednog kilograma, da bi ga prodavao skuplje u rinfuzi.

Zbog takvih zloupotreba, Vlada je krajem prošlog tjedna usvojila uredbu kojom se maksimalna maloprodajna cijena kristal šećera po kilogramu, u svim pakiranjima, ograničava na 89,99 dinara.

Komentirajte prvi

New Report

Close