Savjet stranih investitora: Ključna je integracija Srbije u EU

Autor: Miroslav Kuskunović , 24. studeni 2023. u 07:00
Izdanje Bijele knjige 2023 sastoji se od 58 članaka sa 397 preporuka koje je pripremilo 59 autora/Shutterstock

Objavljene su konkretne preporuke za poboljšanje poslovne i investicijske klime.

Savjet stranih investitora u Srbiji predstavio je “Bijelu knjigu 2023” najvišim predstavnicima Vlade Srbije i privrednoj i društvenoj zajednici.,,Bijela knjiga’’, napisana od strane članica Savjeta, je ključni proizvod kojim se već više od dva desetljeća ukazuje na probleme i daju sugestije za olakšavanje ulaganja u Srbiju.

U svom uvodnom obraćanju, predsjednik Savjeta i generalni direktor Yettela Mike Michel naveo je da 2023. godina nije bila stabilna godina te da je Savjet stranih investitora potpuno svjestan izazova sa kojima se Srbija suočava zbog ekonomskih i geopolitičkih uslova, kao i da postoje stvari koje se mogu učiniti, bez obzira na okolnosti.

Konkretne preporuke
“122 strane kompanije, iz cijelog svijeta, koje ulažu 44 milijarde eura i zapošljavaju više od 115 tisuća ljudi, pripremile su konkretne preporuke kako da unaprijede poslovnu i investicijsku klimu. Izdanje Bijele knjige 2023 sastoji se od 58 članaka sa 397 preporuka koje je pripremilo 59 autora, dok je najveći napredak ostvaren u sektoru energetike”, naglasio je dodajući kako Savjet stranih investitora ostaje pouzdan partner Vladi Republike Srbije.

Uzimajući u obzir sve trenutne okolnosti, opće preporuke Savjeta stranih investitora sadržane u Bijeloj knjizi 2023, se odnose na najveće izazove za investicije: proces EU integracija Srbije, zadržavanje inflacije uz rast kamata, porast poreznog opterećenja i održivost javnog duga. U tom smislu, intenziviranje pregovora sa EU o statusu članstva Srbije ostaje ključni prioritet, da bi se harmonizirali domaći propisi sa europskim standardima i smanjio geopolitički rizik za investicije i vanjsku trgovinu.

Pored toga, nužno je vratiti inflaciju u ciljne okvire, optimizirati fiskalno opterećenje u cilju poticanja investicija i gospodarskog rasta, te smanjiti javne izdatke i dovršiti restrukturiranje infrastrukturnih tvrtki, posebno u sektoru energetike, radi održivosti adekvatne razine fiskalnog deficita i javnog duga.

Energetika na vrhu
Ovogodišnja “Bijela knjiga” obuhvaća analizu sa glavnim preporukama u sektorima koje članice Savjeta vide kao prioritetne, a to su: porezi, radno-pravni propisi, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnja, borba protiv nedozvoljene trgovine i inspekcija, zaštita životne sredine i devizno poslovanje, farmaceutska industrija i turizam i ugostiteljstvo.

Prema “FIC indeksu” koji je objavljen u najnovijem izdanju Bijele knjige, u razdoblju od studenoga 2022. do listopada 2023. godine, sektor sa najboljim učinkom ove godine je energetika. Sa druge strane, sektor hrane i poljoprivrede nije zabilježio napredak u protekloj godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close