Savez proizvođača rakije: Država gubi stotine milijuna eura

Autor: Miroslav Kuskunović , 15. studeni 2022. u 08:06
Sve više nezadovoljstva zbog ilegalne trgovine rakijom, ali i ponašanja države/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Istaknuto je da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali se njegove ključne odredbe ne sprovode.

Savez proizvođača rakije Srbije zatražio je od države da hitno zaustavi nelegalnu prodaju rakije i krene, kako je navedeno, u beskompromisno provođenje Zakona o jakim alkoholnim pićima.

”Iako državni proračun zbog ovakve situacije godišnje gubi stotine milijuna eura, nadležni za provođenje Zakona i borbu protiv ilegalne trgovine alkoholom uglavnom ne rade svoj posao, dok pojedini državni organi i institucije čak aktivno podržavaju i promoviraju sivo tržište, priopćeno je iz Saveza proizvođača rakije Srbije nakon održane sjednice Upravnog odbora i Skupštine tog udruženja.

Istaknuto je da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali se njegove ključne odredbe ne sprovode, što za posljedicu ima procvat nezakonite proizvodnje i pometa rakije. Kako je naglašeno, “nelegalno proizvedena rakija, bez oznake podrijetla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i trošarina javno se prodaje na svakom koraku”.

”Širom Srbije, od Knez Mihailove i Savske promenade (u Beogradu), preko turističkih centra, do javnih tržnica i prostora u gradovima i selima, organiziraju se stotine raznih festivala, sajmova, ocjenjivanja kvalitete rakije i sličnih manifestacija, najčešće radi poticanja turizma i tradicionalne proizvodnje.

Tu se promovira nelegalno tržište, prodaje rakija najčešće bez bilo kakve oznake podrijetla i vrte veliki novci u sivoj zoni, koje završavaju u džepovima pojedinaca, istaknuto je u priopćenju. Naglašeno je i da, u organizaciji ovih manifestacija vrlo često sudjeluju i pojedine državne institucije.

”Zabilježene su čak i pojave da pojedine općine u Srbiji iz svog budžeta daju subvencije za kupovinu kazana za rakiju neregistriranim nelegalnim proizvođačima, navode iz Saveza proizvođača rakije.

Dodaje se da i mnogi mediji, unatoč upozorenjima da krše Zakon o oglašavanju i druge propise, svakodnevno oglašavaju prodaju rakije koju proizvode nelegalni proizvođači.

”U ime registriranih proizvođača rakije, njihovih regionalnih udruženja i nacionalnog Saveza zahtijevamo da se ovakva praksa prekine i da država proizvodnju i promet rakije uvede u legalne zakonske okvire, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close