Sava centar prodan 2020., ali tvrtka koja ga je vodila još troši gradski novac

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2022. u 07:00
JP Sava centar/Shutterstock

Javno poduzeće čiji je osnivač Grad Beograd, koje je trebalo biti ugašeno nakon što je kongresni kompleks kupio Miroslav Mišković, i dalje postoji i isplaćuje plaće direktoru i zaposlenima.

Iako je Sava centar prodan 2020. godine, javno poduzeće Sava centar, čiji je zadatak bio upravljanje tim kongresnim kompleksom u Novom Beogradu, još uvijek nije ugašeno.

O tome su u više navrata govorili predstavnici oporbe u gradu, postavljajući pitanje zašto tvrtka čiji je osnivač Grad Beograd, koja više nema što raditi, još postoji i isplaćuje plaće direktoru i zaposlenima, piše Danas.

Sava centar prodan je iz trećeg pokušaja Delta Holdingu Miroslava Miškovića za 17,5 milijuna eura. Delta je obećala da će u obnovu uložiti 60 milijuna eura. Planiraju u kompleks uključiti restorane i kafiće, rent-a-car agencije i usluge turističkih vodiča.

Mjesto za stranačke kadrove
Prije nekoliko dana na sjednici Skupštine grada Beograda (većinu mjesta imaju SPS i SNS) za v.d. direktora JP Sava centar ponovno je izabran Đorđe Mazinjanin. U posljednje dvije godine u dokumentima koji se odnose na program poslovanja ustanove na čijem je čelu Mazinjanin navodi se da nisu planirane poslovne aktivnosti.

Upitan što JP Sava centar radi Mazinjanin kaže da se od prodaje bavi “rješavanjem radno-pravnog statusa 103 zaposlena koliko ih je bilo u trenutku prodaje objekta”, kao i “tehničkim poslovima vezanim uz imovinu poduzeća, dobavljače i ostale pravne osobe s kojima je JP Sava Centar bio u ugovornom odnosu, naplatom potraživanja kao i vođenjem sudskih postupaka”.

17,5

milijuna eura platio je Delta Holding za Sava centar

Međutim, Filip Tatalović, čelnik vijećničke grupe DS-a, kaže da grad ne želi ugasiti JP Sava centar kako bi osigurao još jedno mjesto za uhljebljenje stranačkih kadrova i njihovih obitelji.

“Tako imate tvrtku koje postoji iako nema imovinu, nema aktivnosti ali i dalje ima plaće iz proračuna i posebne troškove za reprezentaciju”, navodi Tatalović.

Prema njegovim riječima, nema nikakvog racionalnog razloga da broj zaposlenih bude i dalje dvoznamenkast, kao što je to bilo 2021., i da oni primaju plaće iznad državnog prosjeka.

U dokumentu o poslovnim aktivnostima Sava centra navodi se i da su u 2022. planirani rashodi od 102 milijuna dinara (oko 850.000 eura). Najveći dio od 84 milijuna dinara otići će na kamate zbog neplaćenog poreza.

Bez adrese i aktivnosti
Kada je riječ o prihodima, JP Sava centar računa na oko četiri milijuna dinara (milijun od grada i još tri milijuna od iznajmljivanja stupa pokraj kompleksa za bazne stanice). Tako će gubitak ove godine biti oko 98 milijuna dinara (oko 816.000 eura).

Na velike gubitke tvrtke prije nekoliko dana ukazala je Mila Popović, šefica vijećničke grupe Ujedinjeni u Skupštini grada, koja je postavila i pitanje zašto i dalje postoji fantomsko poduzeće koje nema adresu niti aktivnosti.

Sava centar ima gubitak veći od milijardu dinara (oko 8,3 mil. eura), najviše po osnovi poreza na imovinu kojeg nije plaćao od 2014. godine. No, tvrtka v.d. direktoru isplaćuje bruto plaću od 300.588 dinara (oko 2500 eura) mjesečno u prosjeku.

Komentirajte prvi

New Report

Close