Sankcije utjecale i na diskontni ruski lanac trgovina u Srbiji

Autor: Miroslav Kuskunović , 20. siječanj 2023. u 07:00
Dvadeset ruskih trgovina Svetofor je otvoreno i posluje u Srbiji/Shutterstock

Na početku ove godine radilo je 20 Svetofor trgovina u različitim dijelovima Srbije, a kako navode, trgovine su tražene i osiguravaju potrošačima najnužniju robu po niskim cijenama.

Dvadeset ruskih trgovina “Svetofor” je otvoreno i posluje u Srbiji, naveli su predstavnici ovog diskontera za portal Nova ekonomija. Sankcije koje je Europska unija uvela Rusiji utjecale su na logističku mrežu i cijenu robe koja se uvozila iz Rusije, što je dovelo do toga da se odreknu mnogih tamošnjih artikala, jer nisu mogli zadovoljiti njihove “cjenovne uvjete”, navode u Svetoforu.

“Danas, osim lokalnih proizvođača, mi surađujemo s poljskim i bjeloruskim dobavljačima. To nam je pružilo dodatnu mogućnost da surađujemo s dobavljačima na lokalnom tržištu”, naveli su u odgovoru za Novu ekonomiju.

Na početku ove godine radilo je 20 Svetofor trgovina u različitim dijelovima Srbije, a kako navode, trgovine su tražene i osiguravaju potrošačima najnužniju robu po niskim cijenama.

U usporedbi sa 2021. godinom promet potrošača se, kako kažu, povećao za 16 posto, srednji robni obrt jedne trgovine se povećao za 24 posto, a robne zalihe su se povećale za 15 posto. Svetofor je dio ruske Torgservis grupe, koja u Srbiji posluje sa dvije neovisne kompanije Beltorg (Svetofor marketi) i Ros Produkt Servis Beograd (MERE market). Prvi Svetofor marketi u Srbiji su otvoreni krajem veljače 2021. u Subotici i Kruševcu.

U odnosu na konkurenciju iz ovog trgovačkog lanca navode kako je njihova prednost direktan rad sa dobavljačima, stroga kontrola troškova, te asketski dizajn trgovačkog prostora.

Zbog toga svojim kupcima nude iste proizvode za 20-30 posto jeftinije zbog minimalne marže, a promoviraju malo poznate proizvođače sa kvalitetnim proizvodom.

Iz ovog ruskog diskontera poručuju da opći trend razvoja pokazuje dobre ekonomske pokazatelje što ukazuje na potražnju za ovim modelom trgovina u Srbiji. Navode da je ukupan prihod za 2021. bio oko 2,5 milijardi dinara i da je osiguran posao sa konkurentnim plaćama za 300 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close