Šalteri se zatvaraju, plaće bankara nešto iznad 1000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2023. u 07:00
Broj korisnika mobilnog bankarstva porastao je na 3,3 milijuna, što je povećanje od 24 posto/D. Puklavec/PIXSELL

Banke prednjače u digitalizaciji tako da za veliki broj transakcija odlazak u banku uopće više nije potreban.

Prosječna plaća u bankama u listopadu prošle godine iznosila je 125.117 dinara (oko 1066 eura). Zaposleni u bankama su uvijek imali “dobre” plaće, međutim činjenica je da se sve manje njih može pohvaliti ovakvim zaradama.

Jer, broj zaposlenih konstantno pada, piše portal politika.rs. U posljednjih deset godina 6000 zaposlenih u bankama je manje. Podaci Narodne banke Srbije (NBS) pokazuju da se broj zaposlenih od 2012. godine smanjio se sa 28.394 na 22.154 u studenom 2022. Zatvoreno je 840 poslovnica. U prosincu 2012. bilo ih je 2243, a krajem studenog prošle godine 1402.

Glavni razlozi smanjenja broja zaposlenih je okrupnjavanje sektora kao i digitalizacija. Trenutno u Srbiji posluje 21 banka, a prije desetak godina radile su 32. Iz NBS-a navode da je promjena broja poslovnica, kao i zaposlenih, u određenoj mjeri posljedica konsolidacije.

Banke prednjače u digitalizaciji tako da za veliki broj transakcija odlazak u banku uopće više nije potreban. Prema podacima Udruženja banaka u trećem kvartalu prošle godine 40.000 ugovora između banaka i klijenata zaključeno je na daljinu, što je 24 posto više nego godinu dana ranije.

Broj korisnika mobilnog bankarstva porastao je na 3,3 milijuna, što je također uvećanje od 24 posto. U strukovnom udruženju očekuju povećanje korištenja digitalnih usluga, jer su klijenti sve više tehnološki obrazovani i spremni da se upuste u digitalno bankarstvo.

U NBS kažu da kanali komunikacije s korisnicima i način pružanja usluga ovise od poslovnih politika banaka, pri čemu je razvoj digitalnog bankarstva dopunu tradicionalne komunikacije i postojećih usluga u bankama.

“Najveći broj banka imat će ekspoziture, ali i multifunkcionalne uređaje s kojih je moguće podizati odnosno uplaćivati novac u dinarima, a nerijetko i u eurima. Kvaliteta financijskih usluga neupitna je. Štoviše digitalizacija je doprinijela većoj efikasnost i očuvanju stabilnosti financijskog sustava”, navode iz NBS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close