Sajam automobila u Beogradu: Fokus na hibridnim modelima

Autor: Miroslav Kuskunović , 20. ožujak 2023. u 07:00
Na 55. Međunarodnom salonu automobila predstavit će se 33 proizvođača s oko 40 premijera novih vozila/Shutterstock

Kako je istakao, na 55. Međunarodnom salonu automobila predstavit će se 33 proizvođača s oko 40 premijera novih vozila, dok će naglasak biti na hibridnim modelima.

Međunarodni salon automobila i Međunarodni sajam motocikala, dijelova i opreme “Motopassion” održat će se od 22. do 28. ožujka na Beogradskom sajmu, a po najavi organizatora ove godine neće biti popusta na automobile.

Koordinator projekta Zoran Lupšić je na konferenciji povodom predstojećeg sajma naglasio da ove godine neće biti velikih lagera za brzu isporuku vozila, i da će izostati popusti jer politiku cijena “diktira odnos ponude i tražnje”.

Kako je istakao, na 55. Međunarodnom salonu automobila predstavit će se 33 proizvođača s oko 40 premijera novih vozila, dok će naglasak biti na hibridnim modelima. Najavio je da će se na sajam vratiti kineski brendovi Chery i Jillin.

Predsjednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i dijelova, Aleksandra Đurđević, rekla je da i u Srbiji postoji nedovoljna dostupnost vozila, i da je veliki pritisak na proizvođače i uvoznike zbog prelaska proizvođača na modele s hibridnim pogonom. Naglasila je da je Srbiji potrebna dobra infrastruktura za takva vozila i iskazala zadovoljstvo što je Vlada Srbije odobrila veći budžet ove godine za subvencije za kupovinu eko-vozila.

“Pozdravljamo najavu uredbe ukidanja uvoza polovnih vozila sa motorima normi Euro3 i Euro4. Krajnje je vrijeme da se i to kod nas desi i da se krenemo baviti zaštitom okoliša. Podmlađivanje voznog parka je preduvjet ne samo za sigurniju vožnju, već i za čistiji okoliš”, rekla je Đurđević.

Osim automobila, bit će predstavljena i najnovija prateća oprema za automobile kao i punjači za eko-vozila.

Podsjetimo, ove se godine sajam održava u izvanrednim uvjetima jer su pandemija i rat u Ukrajini usporili proizvodnju i isporuku automobila, pa kupci u Srbiji čekaju od šest mjeseci do godinu dana, a cijene su i do 30 posto više i za nova i za stara vozila, rekli su predstavnici autokuća.

Komentirajte prvi

New Report

Close