Magma najveći dužnik, upozoreni i sportski klubovi

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2023. u 07:00
Na popisu najvećih poreznih dužnika u Srbiji posljednjeg dana u veljači bilo je oko 283 poduzeća/D. Jaramaz/PIXSELL

Na drugom je mestu Mera invest iz Beograda u vlasništvu Marka Miškovića čiji je dug na oko 8,5 milijuna eura.

Magma iz Šapca uvjerljivo je najveći porezni dužnik u Srbiji među aktivnim pravnim licima, piše Politika. Posljednjeg dana veljače njen je dug iznosio oko 10 milijuna eura.

Na drugom je mestu Mera invest iz Beograda u vlasništvu Marka Miškovića čiji je dug na oko 8,5 milijuna eura. Kako se napominje iz Porezne uprava dug će biti namiren prinudnom naplatom iz novčanih sredstava, potraživanja, upisane hipoteke.

Treći na listi najvećih dužnika je firma Termol iz Leštana – 891.820.021,88 dinara (7,6 milijuna eura). Veliki dug ima i kompanija Ratko Mitrović od oko 396.528.804,57 dinara (3,38 milijuna eura). Na začelju je Nibras iz Pirota s dugom od oko 20 milijuna dinara.

Kada je riječ o firmama u stečaju, upadljivi su dugovi Beobanke od 34,5 milijardi dinara i Beogradske banke od 18,5 milijardi, s tim što se ti dugovi vuku već dva desetljeća. Iza njih je Zastava a. d. za promet putničkih automobila – 8,6 milijardi dinara.

Kad je riječ o poduzetnicima u vrhu liste je IT konzultant Boban Petrović iz Obrenovca čiji dug iznosi 445,4 milijuna dinara, a potom klaonica Biftek – 405,9 miliona dinara. Posljednjeg dana veljače ukupno je 3614 poduzetnika imalo u prosjeku dug veći do pet milijuna dinara.

Na temu poreznih dugovanja oglasio se nedavno i predsjednik Aleksandar Vučić upozorivši sportske klubove, ali i sve ostale, da izmire dugove prema državi, “jer se od tog novca grade ceste i izdvaja za sve ostalo”.

“Nadam se da će sa završetkom sezone platiti dugove državi Srbiji. Posebno se to odnosi na FK Partizan koji duguje ogroman novac. KK Crvena zvezda je na oko milijun i pol poreznog duga, ali KK Partizan je na sedam milijuna duga. FK Partizan je na čak 17 milijuna dospjelog poreznog duga, što je užas, a Crvena Zvezda je platila 7,3 miljuna eura”, istaknuo je Vučić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close