Sa zasijanih 250.000 hektara Srbija očekuje otprilike 750.000 tona suncokreta

Autor: Miroslav Kuskunović , 16. kolovoz 2022. u 07:00
Cijena od 1,35 eura po litri rafiniranog suncokretova ulja uredbom srpske vlade fiksna je 15. studenog 2021., /E. ELVEĐI/PIXSELL

Proizvođači suncokretova sirovog i rafiniranog ulja napokon odahnuli, ali je pitanje hoće li uspjeti vratiti kupce s međunarodnih tržišta koje su zbog vladinih odluka izgubili proteklih pola godine.

Vlada Srbije donijela je odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod suncokretom.

Sunčica Savović, direktorica Udruženja Žita Srbije, izjavila je za Politiku kako je ranijim vladinim odlukama Srbija mnogo izgubila na međunarodnom tržištu.

Kvote bolje rješenje
“Pitanje je hoćemo li i u kojoj mjeri sada vratiti te kupce. Odluka o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja je svakako dobra, jer će opet dopustiti trgovcima, izvoznicima i proizvođačima slobodu da mogu, onako kako se to inače i radi, da sklapaju poslove i planiraju svoje poslovanje, jer se s takvom vrstom burzovnih roba trguje unaprijed. Primjerice, ulje se sada prodaje, za listopad”, kaže S. Savović i primjećuje kako je država to odmah mogla regulirati znatno bolje sustavom kvota.

Srbija nikada nije ovisila od bilo kojeg svjetskog proizvođača ulja, mi smo uvijek proizvodili više nego što su domaće potrebe. Zato nije ni bilo razloga za zabrane izvoza svih vrsta ulja. Kapaciteti su bili 100 posto puni, a nemaju sve naše uljare prostor da skladište ulje u hladnjačama.

Proizvođačima ulja prijetila je opasnost, uza sve financijske probleme koje imaju, da im ulje propadne jer ono ima svoj rok trajanja, naglasila je direktorica Udruženja Žita Srbije.

Prema procjenama prinosa nove žetve suncokreta, koja je u tijeku, sa zasijanih 250.000 hektara u sljedeća se dva tjedna očekuje oko 750.000 tona suncokreta. Uzimajući u obzir i postojeće zalihe sirovog suncokretovog ulja, Grupacija proizvođača biljnih ulja u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS pokrenula je inicijativu da se dopusti nesmetan izvoz i sirovog i rafiniranog suncokretova ulja.

Prema tvrdnjama proizvođača, slobodnim izvozom sirovog i jestivog ulja od suncokreta zadržala bi se dosadašnja tržišta i dobila šansa za osvajanje novih, oslobodile zalihe za novi urod suncokreta, sirovog i rafiniranog ulja, ostvarila znatna financijska sredstva za promet u idućem razdoblju.

Iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS-a podsjećaju da je do sada bio dozvoljen izvoz rafiniranog suncokretovog ulja u pakiranju za prodaju na malo u količini od šest milijuna litara i u rinfuzi u količini od 4000 tona, dok je potpuno ograničenje izvoza za sirovo suncokretovo ulje važilo od ožujka.

Cijena vraćena na 1200 €
Europski trgovci nudili su visoke cijene za sirovo ili ulje u boci, po dva-tri puta veće od aktualnih, stvarajući pritisak na domaćem tržištu. Proizvođači u Srbiji imali su sirovine i jestivog ulja za domaće potrebe jer godišnje proizvedu do 200.000 tona ulja, a potrebe stanovništva su 90.000 tona.

Svjetsko tržište suncokretova sirovog i rafiniranog ulja, zbog ukrajinske krize, destabilizirano je porastom potražnje. Cijena sirovog ulja po toni porasla je s 1200 na 2000 eura. Nakon šest mjeseci, trenutna cijena sirovog ulja je snižena na 1200-1300 eura po toni.

Varirala je i cijena rafiniranog suncokretovog ulja i iznosila je i do 3,5 sura po litri, a trenutna je snižena cijena oko 2,2 eura po litri.

Komentirajte prvi

New Report

Close