Ruski trgovci zainteresirani za nabavu skuplje i kvalitetnije robe iz Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 14. travanj 2022. u 07:32
Konditorski proizvodi srpskih proizvođača oduvijek su bili vrlo traženi na ruskom tržištu kao i alkoholna pića/Shutterstock

S premium proizvodima možemo biti konkurentni cijenama, čak i kada se uzme u obzir transport, poručuje Duško Marjanović iz Sektora za trgovinu Unije poslodavaca Srbije.

Potražnja ruskih tvrtki za srpskim proizvodima naglo je skočila nakon što je Rusija krenula tražiti alternativne dobavljače kako bi zamijenila europske.

Gospodarske sankcije koje su zemlje Europske unije uvele Rusiji otvorile su prostor srpskim proizvođačima i veletrgovcima, posebno za premium program, poput alkoholnih pića i slastica. Njihove trgovačke tvrtke zainteresirane su za nabavu skuplje i kvalitetnije robe iz Srbije, koju nikada do sada nisu kupovali kod u Srbiji već u zapadnim zemljama, pišu Novosti.rs.

Vole rakije i slatkiše
Duško Marjanović iz Sektora za trgovinu Unije poslodavaca Srbije, objašnjava da je sada rusko tržište u velikoj mjeri nepokriveno kada je riječ o vrsti i količini proizvoda. Ističe da ruske trgovačke tvrtke traže od kolega u Srbiji da im nabave ne samo robu široke potrošnje – poput hrane, pića, kozmetike, kućanskih potrepština – već i premium proizvode. Ranije su imali dobavljače u zemljama EU, a sada su se preorijentirali na druge zemlje, a mi prednjačimo kao prijateljska zemlja”, kaže Marjanović.

Pritom ističe da treba imati na umu da je Srbija mala i da nema velike kapacitete za tako veliko tržište.

“Zato se najbolje usmjeriti na premium proizvode koji su skuplji i prodaju se u manjim količinama. U tom području možemo biti konkurentni cijenama na tom tržištu, čak i kada se uzme u obzir transport. Poznati smo po dobrim rakijama, vinima, domaćim. Konditorski proizvodi također su bili traženi”, pojašnjava Marjanović.

Ističe da su Rusima važniji premium proizvodi koji su specifični za srpsko podneblje od neke robe masovne potrošnje. U Rusiji, kaže, postoje posebni standardi pakiranja, označavanja, koje je potrebno ispuniti, te je zato potrebno brzo poraditi na tome.

Šansa u zapadnim dućanima
Portal Novosti.rs navodi da bi problem mogao biti transport robe, a doznaju da se situacija s transportom na rusko tržište dodatno zakomplicirala. Ako EU ne blokira transport robe kroz zemlje koje graniče s Rusijom, Poljska i baltičke zemlje najavljuju da će to učiniti sami.

Na granici Poljske i Bjelorusije trenutno se nalazi duga kolona kamiona, ali i prosvjednika kojima se želi onemogućiti prijevoz u Rusiju. Također, pod upitnikom je i crnomorski transport, a ostale rute su neisplative. Svjetska banka procjenjuje da će ove godine uvoz u Rusiju pasti za 35 posto.

Uz brojne mogućnosti plasmana robe na tržište Rusije, srpski dobavljači imaju više prostora za opskrbu zapadnih trgovačkih lanaca u Srbiji, koji ruske proizvode povlače sa svojih polica.

“Kao dio multinacionalnih kompanija, slijede politiku svojih centrala. Sada traže zamjenu za rusku robu i postoji šansa da naši dobavljači prodaju ili svoj ili uvozni proizvod”, pojašnjava Duško Marjanović iz Unije poslodavaca Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close